Chlórová dezinfekcia v starostlivosti o vodu vo vírivkách, swim spa a bazénoch

Tentokrát o problémoch a nedostatkoch chlórovej dezinfekcie víriviek. Hlavnými problémami v starostlivosti o vodu, keď používate dezinfekciu vo vírivkách, swim spa a bazénoch na báze chlóru, sú…

1. Nedostatočná oxidácia

Chlór pracuje spôsobom oxidačného procesu. Toto je elektrochemická reakcia. Atóm chlóru je nestabilný, a nevyhnutne potrebuje ďalší elektrón, aby sa stal chemicky stabilný. Chlór ako keby ukradne tento elektrón z baktérie či iných substancií, keď sa dostane s nimi do kontaktu. Toto zabíja baktérie. Veľkým nedostatkom je, že chýbajúci elektrón nie je dostatočný, aby sa aminokyseliny (tuky, oleje), močovina ďalej oxidovali. Atóm chlóru “spúta” cestu “elektrónového spojenia” do týchto substancií, a tak vytvorí nové molekuly. Tieto molekuly sa volajú chlóramíny alebo viazaný chlór. Sú do značnej miery škodlivé.

To je dôvod, prečo musí byť voda vo vírivke menená každé dva mesiace. Prvou veľkou nevýhodou chlóru je, že môže zabíjať baktérie, ale na druhej strane nedokáže odstrániť biofilm ani aminokyseliny (tuky, oleje) a močovinu (pot a moč) z vody.

2. Problém kyseliny kyanurovej vo vírivkách, swim spa a bazénoch

Aby chlór pracoval dlhší čas (niekoľko dní), je viazaný na kyselinu kyanurovú. Táto kyselina viaže atómy chlóru a umožňuje chlóru reagovať pomaly. Toto bráni chlóru reagovať okamžite a necháva vodu bez dezinfekcie a chráni od baktérií. Chlór reaguje a použitú kyselinu kyanurovú necháva vo vode. Výsledkom toho je rastúca úroveň tejto kyseliny vo vode po každom použití chlóru. Toto potom ovplyvňuje budúcu účinnosť chlóru. Jediný spôsob, ako sa zbaviť tejto kyseliny, je výmena vody.

3. Problém vysokej hladiny pH vo vírivkách, swim spa a bazénoch

Transfer elektrónu z baktérie na atóm chlóru je elektrický proces. Vysoká hladina pH ohromne brzdí schopnosť elektrónu na prenos. Vzhľadom na fakt, že práve v priebehu prvých 4 až 6 týždňoch úroveň pH vody stúpa, účinnosť chlóru je silne znížená. Keď dosiahne pH 8, chlór dosiahne účinnosť len 30 percent, ktorú má, keď má voda pH 7. Tak musí byť množstvo chlóru strojnásobené, aby dosiahlo adekvátny výsledok, ktorý opäť výrazne zvyšuje narastajúce množstvo kyseliny kyanurovej.

4. Problém vysokej teploty a vírenia vody vo vírivkách a swim spa

Chlór nie je veľmi stabilný vo vode. Čím je teplejšia voda, tým rýchlejšie sa množstvo chlóru vo vode stratí. Vstupovanie vzduchu cez trysky tiež vedie k znižovaniu množstva chlóru vo vode.

5. Chlór a pokožka

Tá skutočne znižuje hladinu chlóru. Toto vedie k ohromnému poklesu hladiny chlóru vo vode počas používania. Je to tiež dôvod, prečo sa veľa ľudí po použití vírivky sprchuje. Pokúšajú sa zbaviť zápachu chlóru. Koža nasiakla chlórom a má nepríjemné účinky. Koža je ľahko kyslá, jej pH je 5,5. Tým narastá účinnosť chlóru. Ten zabíja baktérie v epiderme a tiež v hypoderme.

Baktérie hrajú dôležitú rolu pre kožu ako najväčšieho vylučovacieho orgánu tela. Bez baktérií nie je možné ďalšie fungovanie. Keď sú tieto baktérie sústavne zabíjané chlórom, niekedy môže prísť k zastaveniu ich produkcie. Toto je príčina tzv. chlórovej alergie, ktorá spôsobuje svrbenie, škriabanie a škvrny na koži. U väčšiny ľudí sa táto alergia prejaví po 2 či 3 rokoch.

Veľkú väčšinu týchto problémov a nedostatkov chlórovej dezinfekcie v starostlivosti o vodu vo vírivkách, swim spa i bazénoch nájdete u všetkých doteraz používaných dezinfekčných prostriedkov. Pozrime sa teraz na to, ako tieto problémy a nedostatky chlórovej dezinfekcie vody vo vírivkách, swim spa a bazénoch rieši bezchlórový prípravok SpaBalancer na dezifenkciu a úpravu vody, vyrobený na báze minerálov.

1. Nedostatočná oxidácia

SpaBalancer pracuje bez oxidácie. Obalí cudzie predmety prirodzeným spôsobom a tie sú odfiltrované z vody von mechanickou cestou.

2. Problém kyseliny kyanurovej vo vírivkách, swim spa a bazénoch

Neexistuje, ak používate SpaBalancer, pretože nie je pridávaná do vody.

3. Problém vysokej hladiny pH vo vírivkách, swim spa a bazénoch

Nie je dôležitý v prípade používania SpaBalanceru. Proces obaľovania nečistôt funguje v každej hladine pH.

4. Problém vysokej teploty a vírenia vody vo vírivkách a swim spa

Takisto to nie je problém. SpaBalancer sa nemení na plyn a pôsobí pri každej teplote plnohodnotným účinkom.

5. SpaBalancer a pokožka

Toto je jedna z hlavných výhod SpaBalanceru. Obaľovanie baktérií a nečistôt má taký efekt na kožu, že sa to týka len jej povrchu a to tak, že sa jej vlastne nedotýkajú priamo. Bolo to dermatologicky testované . Žiadny testovaných subjektov neprejavoval žiadne známky reakcie. Dokonca lepšie. Odkedy SpaBalancer odstraňoval minerály z vody, odstraňuje aj povrchové napätie  a vodu pocitovo vnímali veľmi mäkko. Dokonca ľudia s neurodermatitídou môžu stráviť hodiny vo vírivke a užívať si kúpeľ.

Viac a hlavne detailnejšie sa tejto téme venujem v poučnom a zaujímavom ebooku: ” 3 základné tajomstvá skutočne čistej a zdravej vody vo vírivkách, swim spa a bazénoch” Stiahnite si ho zadarmo na našej stránke.

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU