Starostlivosť o vodu vo vírivke, ozonátor a chémia do vírivky

Starostlivosť o vodu vo vírivke, ozonátor vo vírivke, chémia do vírivky, filtračný systém vírivky, to všetko sú faktory ovplyvňujúce kvalitu vody vašej vírivky. Nech už máte akúkoľvek vírivku alebo si vyberáte novú vírivku, o vodu vo vírivke sa budete vždy nejakým spôsobom starať. Ako a do akej miery záleží na konkrétnej vírivke a hygiene jej používania.

Starostlivosť o vodu vo vírivke

Starostlivosť o vodu vo vírivke môže byť pre vás radosťou a jednoduchou rutinnou záležitosťou alebo aj nočnou morou, na to myslite už pri výbere vírivky, nedajte sa “opiť rožkom” z pekných rečí rôznych predajcov. Všetko záleží od celkovej kvality vírivky, ale predovšetkým od kvality filtračného systému vírivky a použitých filtrov a od kvality inštalovaného ozonátora, ak je inštalovaný.

Ďalej, či je použitý injektor na dávkovanie ozónu, či je inštalované zmiešavaciakomora v ktorej sa mieša ozón s vodou, ako máte nastavený ozonátor, teda koľko hodín denne vodu ozonizuje a tým dezinfikuje. Správne je to 6 – 9 hodín, no zvyčajne to bývajú len 2 hodiny. Vtedy je ozonátor len veľmi malým pomocníkom, obzvlášť u menej kvalitných víriviek. Na všetky tieto otázky by vám mal podrobne odpovedať predajca vašej vírivky a všetko vám podrobne vysvetliť.

Filtračné systémy víriviek

Filtračné systémy víriviek sú rôzne, od tých najjednoduchších s ktorými sa stretnete v každej lacnej vírivke a ktoré sú nedostatočné, až po tie, ktoré okrem bežne nastavených filtračných cyklov rozpoznajú použitie vírivky a dôkladne ju “poupratujú” prefiltrujú všetku vodu po každom použití vírivky. Je len na Vás, aký filtračný systém si zvolíte pri výbere Vašej vírivky, no určite nedajte na reči predajcov, že všetka voda je vždy naraz prefiltrovaná. Je to nezmysel, ktorému veria aj niektorí predajcovia. Logicky to nie je možné.

Takému predajcovi víriviek položte otázku, aký je prietok vody filtračným filtrom za minútu, cez ktorý ťahá vodu zvyčajne malé cirkulačné čerpadlo s minimálnym príkonom, keď objem vody vo vírivke je cca 1300 litrov. Buď to nebude vedieť vôbec, lebo u každej vírivky je to iné, nezáleží len na príkone čerpadla, ale aj na potrubí a kvalite filtra vo vírivke. Každopádne sa však dozviete, že nie je reálne mať vždy naraz prefiltrovanú všetku vodu vo vírivke.

Chémia do vírivky

Ďalším mimoriadne dôležitým faktorom kvality vody vo vašej vírivke bude použitá chémia na starostlivosť o vodu. Pokiaľ budete používať chlórovú chémiu, je nutné meniť vodu vo vírivke minimálne jeden krát za tri mesiace, nakoľko voda vo vírivke bude obsahovať veľmi vysoké množstvo zdraviu nebezpečných choramínov a iných zlúčenín chlóru. Dobrou prevenciu zníženia koncetrácie chloramínov je každý mesiac vymeniť aspoň 30 % objemu vody vo vašej vírivke. Po ukončení tretieho mesiaca vírivku poriadne vyčistite aj vrátane všetkých potrubí, vydezinfikujte a napustite čistou vodou. Skontrolujte a poprípade upravte pH vody a jej alkalinitu. Čím viac sa vám bude dariť udržať pH na úrovni 7,0 / 6,8 – 7,2/ a alkalinitu 80 – 120 tým menej chémie bude potrebné na udržanie kvality vody vo vašej vírivke. Keď sa rozhodnete pre prostriedky na bezchlórovú starostlivosť o vodu, veľmi dobre a pozorne vyberajte a naštudujte si ako jednotlivé produkty fungujú.

Na trhu je už dnes dostatočná ponuka. Vyskúšali sme všetky, ale nič nefunguje tak komplexne, ako produkty SpaBalancer, s ktorými mimoriadne dobre spolupracuje aj mimoriadne účinný prostriedok DUOZON 100L. Toto nie je reklama na tieto produkty v starostlivosti o vodu vo vírivkách, swim spa a bazénoch, toto je fakt, ktorý môžeme kedykoľvek dokázať.

Presvedčte sa sami

Máme trvale k dispozícii na skúšanie v prevádzke 6 až 8 víriviek pre ľudí, ktorí o vírivke uvažujú, poprípade si vírivku vyberajú alebo už si chcú vírivku aj kúpiť. My používame len bezchlórové prostriedky SpaBalancer na komplexnú starostlivosť o vodu vo vírivkách, čo oceňujú aj naši zákazníci a vy sa môžete prísť kedykoľvek presvedčiť. A to nie len o kvalitách víriviek za ktoré ručíme, ale aj o kvalite vody v týchto vírivkách ošetrovanej prostriedkami SpaBalancer a DUOZON 100L.

Bezchlórové prostriedky na starostlivosť o vodu SpaBalancer sa dávkujú raz týždenne, a tým, že sú bezchlórové, netvoria sa vo vode chloramíny a pokiaľ si dáte pozor na pH a alkalinitu, bude voda vo vírivke čistá a svieža aj po celý rok, čím ušetríte dosť času, energie a peňazí. Keď spojíme kvalitné americké vírivky MARQUIS s ich sofistikovaným filtračným systémom a správne nastavenými filtračnými cyklami s prostriedkami SpaBalancer, výsledkom je čistá a zdravá voda v každej takejto vírivke.

Samozrejme, že tieto produkty budú fungovať v každej, aj tej najjednoduchšej či najlacnejšej vírivke, rozdielom bude len ich spotreba. Čím lepší filtračný systém vo vírivke, čím lepšie filtre sú vo vírivke, čím lepší ozonátor a hlavne dávkovanie ozónu, tým nižšia spotreba prostriedkov na starostlivosť o vodu. Preto som spomenul vírivky MARQUIS, lebo majú kvalitné filtre s Microban povrchovou úpravou, chytrý filtračný systém, ktorý okrem nastavených filtračných cyklov poupratuje vírivku aj po každom je použití, korónové ozonátory so zmiešavacou komorou a injektorom Mazzei sú výkonné.

Čistenie filtrov vírivky

Pri dodržiavaní hygieny vstupu do vírivky a zabezpečenia proti bežnému znečisteniu z vonkajšieho prostredia a správneho čistenia filtrov si vo vírivkách MARQUIS udržíte čistú a zdravú vodu s minimálnym množstvom prostriedkov SpaBalancer a vašou minimálnou starostlivosťou. Najnáročnejší na starostlivosť o vodu vo vašej akejkoľvek novej vírivke je vždy prvý mesiac. Vtedy treba čistiť filtre aj každé tri dni / teda aspoň prvé dva týždne/ kedy sa filtre najviac zanášajú vodným kameňom, šupinkami kože a tukom. Pozor na make-up a opaľovacie krémy, telové mlieka a rôzne krémy, môžu vám “zalepiť “filtre.

Vírivku by ste mali používať bez plaviek, vírivka pracuje z časti ako “práčka”, vyššia teplota a vysoké vírenie vody spôsobuje, že všetko čo bolo v plavkách je potom vo vírivke, napr. prach, zvyšky pracieho prášku aviváže a podobne. Po dvoch týždňoch používania vírivky už je zvyčajne vodný kameň odfiltrovaný a vám už tiež vírivka urobila dokonalý peeling, preto už stačí filtre čistiť raz za dva týždne, pri bežnom používaní vírivky. Bežné používanie vírivky je 3 – 4 x týždenne, 3 – 4 osobami. Intenzívnejšie používanie viacerými osobami si vyžaduje častejšie čistenie filtrov.

Bezchlórová starostlivosť o vodu vo vírivke

Prostriedky SpaBalancer na bezchlórovú starostlivosť o vodu vo vírivkách, swim spa a bazénoch nie sú náročné na presné dodržiavanie pH vody.Dokonale pracujú od 6,5pH do 8,5pH, čo iné prostriedky nedokážu, strácajú maximum účinnosti už pri malých výkyvoch pH. Čiže práca s prostriedkami SpaBalancer je menej náročná a nič sa nestane, ak vám náhodu “utečie” pH keď ste na dovolenke alebo dlhšie vírivku nepoužívate. Z praxe však vieme, že je lepšie udržiavať správne pH vody, nakoľko to šetrí vaše peniaze.

Pri správnej hodnote pH vody je spotreba prostriedkov na starostlivosť o vodu minimálna. Pri výbere vírivky si nechajte vždy všetko dobre a dôkladne vysvetliť, čomu nebudete rozumieť na to sa pýtajte aj viackrát. Starostlivosť o vodu vo vírivke je veľmi dôležitá.

“Ak si správne vyberiete budete mať radosť a maximálny úžitok z vírivky, no keď tento fakt od začiatku z akýchkoľvek dôvodov podceníte budete mať namiesto relaxu o starosť viac.”

Prostriedky SpaBalancer na bezchlórovú starostlivosť o vodu nájdete na stránke: WWW.STAROSTLIVOSTOVODU.SK

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU