Chémia do víriviek – starostlivosť o vodu vo vírivke, swim spa a bazéne

SpaBalancer – bezchlórová chémia na starostlivosť o vodu vo vírivkách, swim spa či bazénoch, ktorá funguje aj v nafukovacích vírivkách či bazénoch. SpaBalancer je komplexný bezchlórový systém starostlivosti o vodu vo vírivkách, swim spa a bazénoch, ktorý skutočne funguje, pokiaľ ho ako komplexný systém používate a dodržiavate dávkovanie.

“Prejdime si teraz krok za krokom používanie jednotlivých prostriedkov z produktovej rady SpaBalancer pre bezchlórovú starostlivosť o vodu vo vírivkách swim spa a bazénoch.”

1. Nová vírivka, swim spa či bazén – prvé napúšťanie

Pred napúšťaním vody do vírivky, swim spa či bazéna spojíte spolu SpaBalancer Soft water filter a Prefilter a pripojíte ich na hadicu, ktorou budete vodu napúšťať. Nezabudnite pred tým túto hadicu poriadne prepláchnuť tečúcou vodou. Pokiaľ máte v dome zabudovaný zmäkčovač vody, obíďte ho, nenapúšťajte takúto vodu do vírivky, swim spa či bazéna. Robilo by vám to problém s alkalinitou a následným nastavením a vybalansovaním pH vody.

Pokiaľ napúšťate studničnú vodu, možno bude treba použiť ešte ďaľšie prostriedky na úpravu studničnej vody. To však záleží od zloženia a kvality tejto vody a môžeme to riešiť individuálne. Po napustení pridáme do vody podľa návodu prostriedok SpaBalancer Soft water a spustíme hydromasážne čerpadlá. U swim spa aj protiprúdové a pri bazénoch filtráciu. Prípravok Soft Water od SpaBalancer zabraňuje usadzovaniu vodného kameňa.

Preto je dôležité u víriviek a swim spa prvé dva týždne prevádzky po každom novom napustení poriadne preplachovať filtre každé dva-tri dni a u bazénov používať pieskovú filtráciu. Na preplachovanie a dôkladné vystriekanie každého záhybu kartušového filtra vám vynikajúco pomôže rokmi osvedčený pomocník od SpaBalancer – čistič filtra – filter brausse.

Pokračujeme ďalej

Ďaľším dôležitým krokom po napustení vody do vírivky swim spa či bazéna je kontrola a nastavenie pH vody. Na to vám poslúžia prípravky pH+, pH- a alkalinita a na kontrolu testovacie prúžky SpaBalancer alebo iné testovacie pomôcky. Najlepšie je keď sa vám pH podarí udržať na úrovni 7, ale aj v rozpätí 6,8 – 7,2 dosiahnete výborné výsledky. Po nastavení pH nadávkujete podľa návodu prostriedok SpaBalancer ULTRASHOSCK alebo, DUOZON 100L a následne po 12 hodinách prostriedok SpaBalancer určený pre vírivky/750ml balenie/, pre swim spa /2,5 l balenie/ a pre bazény /5l balenie/ presne podľa návodu. Prostriedky SpaBalancer nezamieňajte, každý pracuje inak. SpaBalancer dokonale “poupratuje” po Ultrashocku či DUOZONe. Pri dodržaní dávkovania bude vaša voda čistá a zdravá.

 

REFERENCIE NA ČISTIACE PROSTRIEDKY NÁJDETE TU

 

Ultrashock alebo DUOZON 100L a SpaBalancer dávkujete jeden krát za týždeň v rozpätí dvanástich hodín. Prvý vždy dávkujte Ultrashock alebo DUOZON. SpaBalancer dávkujte až po minimálne dvanástich hodinách. V prípade, že by sa vám z nejakého dôvodu / napríklad viac ľudí vo vírivke,znečistenie vody a podobne/ zdalo, že voda nie je úplne čistá pridajte minimálnu dávku prostriedku Ultrashock alebo DUOZON 100L. / 5 – 20ml na meter kubický vody/.

Nezabúdajte na filtre

Nezabúdajte na čistenie kartušových filtrov vo vírivkách, swim spa či malých bazénov a preplachovanie pieskových filtrácií. Filtre po uplynutí prvých 14 dní od napustenia /kedy ich čistite každé 2- 3 dni/ čistite minimálne 1 x za 14 dní, najlepšie je raz za týždeň, ale závisí to aj od používania vírivky, swim spa či bazéna. Na čistenie používajte prípravok Filter Clean Classic alebo Filter Clean Natural. Použitie je jednoduché, po vybratí filtra ho dôkladne vystriekajte čistou vodou, každý záhyb, na čo vám najlepšie poslúži Filter barausse – čistič filtrov, ktorý jednoducho pripojíte k hadici.

Takto dôkladne očistený filter dajte do vhodnej nádoby s vodou, do ktorej pridáte prostriedok Filter Clean maximálne 2 dcl na 10L vody. Filter necháte namočený v roztoku najlepšie 24 hodín. Pokiaľ nemáte nádobu, v ktorej by bol filter celý ponorený v roztoku, tak ho po 12 hodinách obráťte. Následne filter ešte raz dôkladne vystriekajte vodou, aby vám nespôsobil penenie vo vírivke, swim spa či malom bazéne. Nezabúdajte, že filtre majú svoju životnosť, cca jeden rok, keď sa o ne dobre staráte, vydržia aj dlhšie. Najlepšie je mať dve sady a striedať ich.

Vtedy je vhodné umyté filtre aj dôkladne vydezinfikovať. Najjednoduchšie to urobíte tak, keď umyté filtre vložíte do roztoku čistej vody a prostriedku Ultrashock či DUOZON na 12 hodín. Dávkovanie 25 ml Ultrashock či DUOZON na 10L vody. Potom stačí nechať filtre voľne vyschnúť. Takto ošetrené filtre sú pripravené na ďaľšiu výmenu a vy máte istotu, že budú pracovať bezchybne. Prostriedkami Filter Clean vyčistíte aj pieskové filtrácie v bazénoch.

Pri správnom používaní prostriedkov SpaBalancer vám voda vo vírivke, swim spa či bazéne vydrží aj jeden rok /v nafukovacích cca 3 mesiace/. Osobne Vám odporúčam vodu po polroku vymeniť aj keď sa bude javiť čistá. Predsa len za ten polrok ste do nej už dali určitú dávku chémie či už na úpravu pH alebo na odpeňovanie či dezinfekciu. Veľmi sa nám osvedčilo aj doplnenie čerstvej vody po troch mesiacoch. Odpustíte cca 30% vody a dopustíte čerstvú.

2. Druhý scenár – Pravidelný servis

Nezabudnite po pol roku používania /v nafukovacích vírivkách najneskôr po troch mesiacoch/, pri výmene vody dôkladne celú škrupinu vírivky poumývať prípravkom Clean&Refresh a tak isto aj vnútornú stranu termokrytu /to platí aj pre nafukovacie vírivky/. Po umytí škrupinu vírivky a spodnú stranu termokrytu len opláchnite čistou vodou, vyprázdnite vírivku a môžete napúšťať cez SpaBalancer Soft water filter a Prefilter. S druhou výmenou vody, po roku používania je dôležité vyčistiť okrem škrupiny vírivky a spodnej strany termokrytu aj všetku inštaláciu a všetky inštalácie a potrubia vírivky.

Na to vám výborne poslúži prostriedok SpaBalancer Systém flush. U swim spa či bazénov na túto dôkladnú očistu používajte len šokovú dávku prostriedku Ultrashock alebo DUOZON /napríklad 20 ml na kubík vody/, nakoľko prostriedok System Flush výdatne pení a prepláchnutie by v závislosti od veľkosti swim spa či bazéna trvalo veľmi dlho a bolo by náročné. Na vyčistenie škrupiny swim spa alebo vnútornej starny menších bazénov však môžete použiť prostriedok Clean&Refresh, vyčistí povrch, oživý a osvieži.

A čo vyčistenie vírivky po roku používania alebo dlhšie nepoužívanej vírivky a znovu uvedenie do prevádzky, alebo prechodu používanej vírivky na prostriedky SpaBalancer /platí to aj pre nafukovacie vírivky/? Pokiaľ máme vírivku v prevádzke a nie sú zjavné žiadne poruchy, je relatívne jednoduché takúto vírivku po roku prevádzky dôkladne vyčistiť a užívať si jej služby ďaľší rok. U starších alebo dlhšie nepoužívaných víriviek je dobré urobiť dôkladnú diagnostiku technického stavu takejto vírivky pred jej uvedením do prevádzky, resp. pred začatím samotného čistenia vírivky. Najlepšie je to začať robiť po obede alebo na večer, nakoľko roztok čistiaceho prostriedku System Flush musí účinkovať minimálne 12 hodín.

Aby sme to zjednošili, povedzme že už máme aj staršiu či dlhšie nepoužívanú vírivku zdiagnostikovanú a môžeme pristúpiť k samotnému dôkladnému vyčisteniu vírivky. V používanej vírivke je pôvodná voda, do staršej vírivky vodu napustíme. Otvoríme všetky trysky, fontánky, vodopády a podobne, vyberieme filtre! Do vody nalejeme celú fľašu prostriedku Systém Flush. Spustíme všetky masážne čerpadlá na 2 x 15 minút. Pri dlhšie nepoužívaných a starších vírivkách je lepšie po hodine spustiť čerpadlá  ešte raz na 2 x 15 minút.

Zbierajte špinavú penu na povrchu, aby špina nekolovala stále dookola. Potom vírivku zatvorte a nechajte minimálne 12 hodín účinkovať. Po tomto čase znova spustite masážne čerpadlá na 2 x 15 minút, opäť zbierajte špinavú penu a utierajte usadeniny na okraji vírivky. Potom vypustite vodu a celú vírivku dôkladne prepláchnite, aby vám nová voda nepenila. Nezabudnite, že vypúštanie vírivky môžete robiť len keď nie je vírivka po napätím.

“Preto som si zvolil a odskúšal vlastný postup, ktorý funguje a mám s ním ešte lepšie výsledky, ako s klasickým napúšťaním a vypúšťaním a behaním k ističu.”

Máme aj vlastné postupy

Môj najosvedčenejší postup dôkladného vyčistenia je takýto:

Do vírivky dám ponorné čerpadlo a hadicu na prívod vody – napúšťanie.Súčasne odčerpávam aj napúšťam, popri tom z času na čas púšťam čerpadlá a tým stále čistím potrubie vírivky, ale hlavne ho dokonale preplachujem. Dôležité je zladiť dobre prítok a odtok. Mám na to dve 3/4″ hadice. Spustené čerpadlá mi ukazujú či voda pení, vyskúšajte to aj prisávaním vzduchu do trysiek aj bez prisávania vzduchu. Keď voda nebude peniť s prisávaním vzduchu do trysiek, vírivka je dokonale čistá. Potom vyčerpajte všetku vodu /nezabudnite vypnúť tentokrát istič vírivky/,umyte vírivku z vnútra prípravkom Clean&Refresh, aj podhlavníky aj vnútornú stranu termokrytu, dôkladne opláchnite, vyprázdnite vírivku / najlepšie sa mi osvedčilo ponorné čerpadlo, ktoré vysaje vodu do 1mm/. Teraz na hadicu napojte SpaBalancer soft water filter a Prefilter, ktorými cez priestor filtrácie napustite vírivku.

Ďaľší postup je v bode 1, ako by ste napúšťali vírivku prvý krát. Prostriedky SpaBalancer na bezchlórovú starostlivosť o vodu nájdete na stránke: WWW.STAROSTLIVOSTOVODU.SK

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU