Starostlivosť o vodu vo vírivke, swim spa a bazéne od A po Z

Údržba vody vo vírivkách, swim spa či bazénoch a dlhodobá starostlivosť o vodu býva často problémom mnohých majiteľov hydromasážnych vírivých vaní, nafukovacích vírivek, swim spa, ale aj bazénov. Predajcovia týchto zariadení túto problematiku veľmi neriešia a celú starostlivosť o vodu v mnohých prípadoch prenášajú na svojich zákazníkov.

Zanedbáte to najdôležitejšie?

Pritom starostlivosť o vodu vo vírivkách, swim spa aj bazénoch môže byť jednoduchá, ľahká a rýchla s vynikajúcimi výsledkami, ale hlavne s čistou a zdravou vodou bez zápachov, slizkých stien, svrbenia pokožky, štípania očí a podobne. Stačí zvoliť ten správny systém na starostlivosť o vodu a dodržiavať overené postupy. Je to skutočne jednoduché, ľahké a rýchle a už po prvých týždňoch používania to bude aj pre vás rutina. Systém SpaBalancer na bezchlórovú starostlivosť o vodu vo vírivkách, swim spa a bazénoch je overený a funguje spoľahlivo, pokiaľ sa ako systém používa, pokiaľ sa dodržiavajú postupy a dávkovanie. Systém SpaBalancer má v celej Európe a samozrejme aj na Slovensku veľa spokojných zákazníkov.

V tomto článku spoznáte všetky produkty, pracovné postupy, používanie a dávkovanie.

V prvom rade je dôležité vírivku poriadne vyčistiť aj zvnútra / potrubia, ventily a pod./. Na túto prácu je prostriedok SYSTEM FLUSH. Po dôkladnom prepláchnutí vírivky poumývajte škrupinu vírivky a spodnú stranu termokrytu prostriedkom CLEAN & REFRESH a opláchnite čistou vodou. Prostriedok SYSTEM FLUSH dávkujte do víriviek do objemu vody 800 L v množstve 1/2 litra a od 800L do 1600 L v množstve 1 liter. Takéto dôkladné čistenie vírivky sa robí jedenkrát ročne.

Prostriedok CLEAN & REFRESH má rozprašovač, dávkujete ho podobne ako prostriedky na ošetrenie nábytku. Jemne postriekate čistený priestor vírivky alebo spodnej strany termokrytu a zotriete mäkkou handričkou. Veľmi vhodnou pomôckou je originálna MAGIC CLEANING CLOTH zo systému SpaBalancer, hlavne pri priebežnom čistení vírivky v prevádzke počas roka. Podrobný postup práce nájdete v tomto článku.

Prostriedok SYSTEM FLUSH nepoužívajte v swim spa a bazénoch. Tu je najlepším receptom, ktorý zatiaľ poznám, raz ročne šokovo predezinfikovať vodu a tým aj potrubia, ventily a filtračný systém. Najvhodnejším a najúčinejším prostriedkom v bezchlórovej starostlivosti o vodu je prostriedok ULTRASHOCK z radu prostriedkov bezchlórovej starostlivosti o vodu systému SpaBalancer alebo prostriedok DUOZON 100L.

Nové napúšťanie vírivky, swimspa alebo bazéna

Vodu do vírivky, swimspa alebo bazéna/ do 30 m3/, pokiaľ ju máte tvrdú, napúšťajte najlepšie cez /SpaBalancer – Pure stream a prefilter/ V prípade, že je voda mäkká, stačí používať len prefilter. Pure stream a prefilter majú životnosť 30.000 litrov prietoku vody. Po použití Pure stream uzavrite priloženými zátkami a odložte vo vodorovnej polohe k ďalšiemu použitiu. Pred ďalším napúšťaním ho prepláchnite 3 – 5 litrami vody. Prefilter stačí len vysušiť na vzduchu.

Pokiaľ máte tvrdú vodu, pridajte asi v polovici napúšťania do vody prostriedok SOFT WATER cca 1 – 2 dcl podľa tvrdosti vody na 1000 litrov objemu. Po napustení vírivky čistou vodou je potrebné nastaviť a stabilizovať pH a Alkalinitu prostriedkami pH+ pH-, Alkalinita, na kontrolu sú testovacie prúžky SpaBalancer. Pokiaľ máte alkalinitu vysokú, nechajte ju tak ako je a upravte len pH vody na 6,7 – 7,2. Prostriedkom Alkalinita môžete alkalinitu len zvyšovať!

Keď už máte vodu napustenú a stabilizované pH, pridajte na dezinfekciu prostriedok ULTRASHOCK od SpaBalancer alebo DUOZON 100L podľa objemu vírivky, swimspa alebo bazéna. Dávkovanie 1 x týždenne. Následne po cca 12 hodinách po nadávkovaní prostriedku ULTRASHOCK alebo DUOZON 100L dávkujete prostriedok SPA BALANCER v množstve podľa objemu vírivky, swimspa alebo bazéna. Dávkovanie tiež len 1 x týždenne.

Pri vírivkách a swim spa sa nám osvedčilo aj používanie prostriedku ULTRASHOCK alebo DUOZON 100L na konci dňa po každom použití vírivky v množstve cca 5 – 10 ml na 1000 litrov vody/ podľa počtu ľudí vo vírivke a početnosti jej používania v danom dni/  pri zapnutej hydromasáži alebo cirkulácii. Zabezpečíte tak dokonalú oxidáciu všetkých látok, ktoré sa do vody dostali použitím vírivky alebo swimspa. Prostriedok SpaBalancer v tomto prípade nepridávate, ten sa dávkuje len raz týždenne, vždy po cca 12 hodinách po prostriedku ULTRASHOCK alebo DUOZON 100L.

Pár minút týždenne vám zachráni vírivku

Týždenná starostlivosť o vodu vo vírivkách, swim spa či bazénoch je so systémom SpaBalancer veľmi jednoduchá a zaberie vám skutočne len pár minút raz týždenne. Dôležitým faktorom v starostlivosti o vodu je filtračný systém a jeho možnosti. S týmto bývajú problémy skôr pri lacných vírivkách a pri nafukovacích vírivkách. Ale dôkladným čistením filtrov sa dá voda udržať čistá aj niekoľko mesiacov. Nezabúdajte, že pokiaľ máte tvrdú vodu, je mimoriadne dôležité  prvých 7 – 14  dní po každom novom napustení dôkladne preplachovať filtre každé 2 – 3 dni. Pri nafukovacích vírivkách a malých vírivkách alebo lacných vírivkách s malým filtrom aj každý deň. Uľahčí vám to starosti s vodným kameňom, celková starostlivosť o vodu bude ešte jednoduchšia, pH stabilnejšie a výrazne to šetrí chémiu, udržiava účinnosť a funkčnosť filtra, čím zároveň šetrí čerpadlá.

 Po týchto prvých 7 – 14 dňoch je potrebné čistiť filtre raz za týždeň alebo raz za dva týždne, to závisí od hygieny vstupu do vírivky, početnosti používaní vírivky, veľkosti filtrov a celkovej filtračnej plochy vo vzťahu k objemu vody, celkového filtračného systému a podobne. Interval čistenia filtrov vo vírivkách, swim spa a bazénoch si treba individuálne odsledovať, ale nezabudnite vždy skontrolovať filter, nie vodu vo vírivke, swim spa alebo bazéne. Voda sa môže javiť čistá, ale filtre byť čisté nemusia.

Na pravidelné čistenie filtrov použijete prostriedok FILTER CLEAN CLASSIC alebo FILTER CLEAN NATURAL tak, že filter dáte do vhodnej nádoby a urobíte roztok z 10 litrov vody/a menej – podľa veľkosti nádoby/ a 100 ml prostriedku FILTER CLEAN CLASSIC alebo FILTER CLEAN NATURAL. Mimoriadne užitočnou pomôckou na dôkladné vystriekanie – vyčistenie filtra vodou, bez toho, aby ste poškodili membrány kartušového filtra, je produkt SpaBalancer – čistenie filtra spray. Tento užitočný pomocník je veľmi kvalitný, prežije všetky vaše vírivky, budete ho používať po celý život.

Viac o čistení filtrov a overené postupy čistenia filtrov nájdete v tomto článku.

V prípade vzniku peny vo vírivke, swim spa alebo bazéne z akéhokoľvek dôvodu použite prostriedok  ANTIFOAM – pár kvapiek na penu pri zapnutej cirkulácii, pokiaľ sa pena do pár minút nestratí, postup zopakujte. Vždy len pár kvapiek na penu. Častokrát sa vytvára aj mastná linka po obvode vírivky, swim spa alebo bazéna v úrovni vodnej hladiny. Na jej odstránenie je  najlepšia použiť Magic Cleaning Cloth. Odstráni bezpečne všetky nečistoty bez toho, aby sa niečo dostalo do vody. Pre opakované používanie ju stačí vyčistiť v teplej vode.

SpaBalancer systém na bezchlórovú starostlivosť o vodu vo vírivkách, swim spa a bazénoch je komplexný systém a myslí aj na váš relax. Na osvieženie vody je skutočne vynikajúca bio citrusová esenciaSpaBalancer parfum citrus, len pár kvapiek prevonia vodu a urobí krásnu sviežu vôňu. Skúsenosti a spokojnosť používateľov bezchlórového systému na starostlivosť o vodu SpaBalancer nájdete v referenciách.

Viac informácií o systéme SpaBalancer sa dočítate v článkoch v našom blogu v sekcii starostlivosť o vodu. Veľa užitočných informácií nájdete aj vo vzdelávacom e-booku, ktorý máte prístupný zadarmo na tejto stránke. Stačí kliknúť na baner ” 3 tajomstvá čistej a zdravej vody vo vírivkách …” V prípade akýchkoľvek otázok mi pokojne zavolajte na 0908 722 270 alebo napíšte na  info@virivkysaunybazeny.sk

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU