Škola víriviek alebo návod, ako si správne vybrať

Vírivky, hot tubs alebo len hydromasážne vane majú viac ako tisícročnú tradíciu. Spojenie teplej vody a masáže má mimoriadne priaznivé a upokojujúce účinky. S ľahkosťou Vás zbavia napätia a stresu, uvoľnia telo, dušu aj myseľ. Doprajte si zažívať pocit znovuzrodenia a omladnutia každý deň v pohodlí Vášho domu či bytu.

No i tak sú vírivky stále relatívne mladým produktom. Dnes sa nachádzajú približne v takej fáze, ako povedzme autá v päťdesiatych – šesťdesiatych rokoch. Ľudia bežne o nich vedia len veľmi málo a nemali ani možnosť dlhodobejšie používať rôzne značky. Aj dôležitých informácií o vírivkách, producentoch a porovnaní je na Slovensku málo.

Škola víriviek

To je jeden z hlavných dôvodov, prečo zakladáme túto ŠKOLU VÍRIVIEK, ktorej cieľom je vzdelávať budúcich kupujúcich. Väčšina ľudí je v tejto oblasti zatiaľ nedostatočne informovaná a k takej významnej investícii, akou určite kúpa kvalitnej vírivky je, pristupuje len na základe povrchných informácií. Prevažne však len podľa niečoho, čo dokážu sami laicky posúdiť (bohužiaľ takmer vždy úplne nesprávne). Alebo so zámerne skreslenou pomocou neznalého predajcu, ktorý dá možnosť porovnať len to, čo chce a hlavne povie to, čo chce “počuť” bežný kupujúci, hlavne cenu, počet trysiek, osôb, rozmery, farbu. Avšak to nie sú kritériá, podľa ktorých sa treba riadiť. Najdôležitejšie kritériá Vám predstavíme nižšie.

Na Slovensku, ale aj v Čechách sú kupujúci prevažne vedení nesprávnym smerom, čo je v konečnom dôsledku v ich neprospech. Na prvý pohľad zaplatia málo, ale len na prvý pohľad, v konečnom dôsledku zaplatili oveľa viac, ako keby si hneď kúpili kvalitnú vírivku od renomovaných výrobcov. Väčšina predajcov hľadá čo najlacnejšie riešenia, argumentujú designom, svetielkami, počtom trysiek a rôznymi doplnkami, ktoré vyzerajú efektne pri predaji, ale v reálnom živote pri užívaní vírivky skôr prinášajú každodenné starosti (nepohodlie, hluk, vibrácie, tečenie, korózia, baktérie, obrovské náklady na prevádzku, garancia chrániaca predajcu a nie zákazníka atď.)

Vždy sa zamerajte na skutočné pohodlie počas kúpania, na skutočný masážny a terapeutický prínos, na dlhodobo nízke celkové prevádzkové náklady, na dlhodobú kvalitu a spoľahlivosť. Viete, že kvalitná vírivka Vám vydrží bez problémov aj viac ako tridsať rokov? Z tohto pohľadu je investícia do kvalitnej vírivky zanedbateľná.

 

NAŠE VÍRIVKY

 

To najdôležitejšie o vírivkách 

Na vírivkách sú dôležité LEN tieto 4 hlavné vlastnosti:

•    pohodlie
•    kvalita masáží
•    celkové prevádzkové náklady
•    celková dlhodobá kvalita a životnosť

1. Pohodlie

Obrovské percento vlastníkov víriviek ich nepoužíva často a už vôbec nie rado, lebo sa v nich necítia dobre a pohodlne! Takmer všetky na Slovensku a v Čechách predávané vírivky majú jeden alebo viac z týchto problémov:

plytké sedadlá – pri sede nesiaha voda po krk, ale len po prsia, je zima na vrchnú časť tela, t.j. je možné ponoriť sa iba v skrčenej neprirodzenej polohe. To zistíte až pri prevádzke. Dbajte na ergonomické hlboké sedy-ľahy a vyvýšené ochladzovacie sedadlá. Pred kúpou vírivku vyskúšajte aspoň na dva cykly, čo je minimálne 2×15 minút a prejdite si všetky pozície. Vírivka má slúžiť Vám, zaslúžite si relax a kvalitnú hydromasáž po každodennej práci. Tak si vyberte tú pre Vás najpohodlnejšiu, veď sú to Vaše peniaze. A nezabudnite, že každý dobrý výrobca má vírivky s kvalitnou hydromasážou a ergonómiou pre každý rozpočet.

-prevažná väčšina víriviek na trhu sú nepodarenými napodobeninami značkových výrobcov s dlhoročnou tradíciou, a preto profil sedadiel a ležadiel nezodpovedá anatómii ľudského tela a už po krátkej dobe sa nebudete cítiť komfortne. Len svetoví lídri vynakladajú veľa peňazí do vývoja ergonomických sedadiel a ležadiel s poprednými svetovými fyzioterapeutmi a následne sochármi, ktorí potom vytvarujú formu vírivky. Dávajte si pozor na takéto vírivky, ktoré sú len napodobeninami.

trčiace nezapustené trysky neumožňujú komfortné sedenie -ležanie a prirodzené opretie celej chrbtovej časti, čím sa zvyšuje napätie vo svaloch chrbta. Potom si nemôžete pobyt vo vírivke dokonale užiť. Skúškou vírivky pred kúpou to zistíte.

-väčšinou pri bežných vírivkách neexistuje bezpečný vstup do vírivky a výstup z vírivky. Lacné schodíky zadarmo to nevyriešia. Tie jej konštrukciu nezmenia.

Vyberajte si vírivky s pohodlným vstupom a výstupom a pohodlným sedením a ležaním, a nie iba podľa ceny!

 

NAŠE VÍRIVKY

 

2. Kvalita masáží

Viete, čo ovplyvňuje kvalitu masáže vo Vašej vírivke? Jedným z rozhodujúcich faktorov je nesporne aj počet trysiek.

Ako veľmi je dôležitý počet trysiek?

O kvalite hydroterapie rozhodne nehovorí. Často sa stáva, že veľký počet trysiek zapríčiní veľmi slabý prietok vody a neposkytuje tak plnohodnotnú terapiu. Aby hydroterapia mala pozitívny účinok, je treba použiť systém, ktorý zabezpečí vysoký, smerovaný a kontrolovaný prietok vody presne daným počtom trysiek a smerom k presne stanovenej skupine svalov a tkanív v tele.

Ako veľmi je dôležitý výkon čerpadla?

Počet „konských síl“ nie je jednoznačným meradlom. Vysoký výkon čerpadla síce môže vytvárať väčšiu silu pre vystupujúcu vodu, ale tá nemusí byť tryskou využitá. Pohyb vody je tvorený 3 hodnotami, ktoré až spoločným pôsobením vytvoria ten správny výsledok pre účinnú masáž:

1.    tlak čerpadla 
2.    objem vody, ktorý prechádza potrubím 
3.    množstvo vody, ktoré môže reálne prechádzať tryskami

Väčšina nových producentov víriviek bez “kvalitného rodokmeňa” sa predháňa v počte trysiek zameranom na predaj víriviek neinformovaným zákazníkom. V skutočnosti sa však vo väčšine prípadov:

-do počtu trysiek bežne zahŕňajú aj vzduchové otvory (v skutočnosti to sú iba bublinky bez masáže, častokrát studené),

-veľa údajných masážnych trysiek je v skutočnosti iba úzky prúd vody a so skutočnou terapiou nemá nič spoločné, ide skôr iba o priamy a konštantný prúd vody,

-veľmi veľa takýchto výrobcov nemá trysky s reguláciou masážnej sily,

-väčšina víriviek nemá navzájom vymeniteľné trysky.

Pri hydromasážach je to ako u ŽIVÉHO maséra a najdôležitejšia je KVALITA masáže. Maséra, ktorý Vám “nesedí”, vymeníte ľahko, ale vírivku za niekoľko tisíc eur? Vírivky si preto vyberajte aj podľa kvality hydromasáží, nie len podľa ceny.

3. Celkové prevádzkové náklady

Toto už ťažšie zistíte v predajni, kvalitní výrobcovia majú všetko certifikované, odskúšané v rôznych podmienkach. Väčšinou sa stretnete len s propagáciou spotreby elektrickej energie. Aj to takmer vždy pri vnútornej prevádzke a teplote vody 36 oC. Najlepší pocit z vírivky však máte pod holým nebom a pri teplote minimálne 37,5 oC, kedy prichádza aj k prehriatiu svalov a dokonalej hydromasáži. To už absolútna väčšina predajcov víriviek zdokladovať nevie. Keď zistíte skutočnosť na vlastných účtoch za elektrinu, už je neskoro. Celkové prevádzkové náklady však nie sú len účty za elektrinu. Prostriedky na udržiavanie kvality vody -nemalá položka mesačne pri vírivkách, ktoré nemajú patentované a sofistikované riešenia. A ešte Vás to stojí veľa času ¬merať Ph, dávkovať chémiu na kyslosť, dezinfekciu a podobne.

Tu uvádzame príklad starostlivosti o vodu vo vírivkách spoločnosti MARQUIS corp.

4. Pohodlie a nenáročná údržba

Čistá voda vo vírivke je najdôležitejšia požiadavka na kvalitu zariadenia. ConstantClean™ je technológia podobná ovládaniu tempomatu. Stačí ju nastaviť a na každodennú starostlivosť o vodu môžete zabudnúť až po dobu jedného mesiaca. Jednoducho povedané, najskôr použitý Exclusive ozone systém veľmi účinne ničí „nechcené“ prvky až 3-tisíckrát rýchlejšie ako bežné dezinfekcie. Ide o vysoko výkonný ozonátor s injektorom Mazzei®, ktorý prevádza kyslík do aktívneho ozónu mimo priestor vírivky. Nedochádza tak k úniku ozónu nad hladinu a tým sa jeho použitie stáva úplne bezpečné.

Potom voda prechádza priamym dezinfekčným systémom, ktorý v integrovaných kazetách využíva prírodné materiály a bróm. Intenzitu ich pôsobenia vo vložených kazetách je možné individuálne nastaviť podľa kvality vody. Celý proces prebieha bezpečne, bez nepríjemného zápachu a podráždenia kože. SmartClean™ software zaznamenáva, kedy bola vírivka použitá a automaticky spustí filtračný cyklus. Je tu tiež možnosť nastaviť si filtračné cykly podľa toho, ako často vírivku používate. Vortex skimmer filter systém filtruje všetku vodu vo vírivke z priestoru dna denne 60 – 160 krát v závislosti od druhu modelu. Tým sa výrazne znižuje potreba čistenia povrchu vírivky.

Starostlivosť o vodu

1.    Skimmer Vortex filter systém zachytáva povrchové nečistoty (telové oleje, pleťové vody), ktoré sa následne zachytávajú vo filtračných kartušiach, kde sa likvidujú.
2.    Voda sa čerpá z priestoru nôh prostredníctvom bezpečnostného sania.
3.    Núteným obehom vody smerom nahor musia všetky usadeniny, ktoré sú na dne, prejsť filtrami, a tak príde k premiešaniu, recirkulácii a filtrovaniu vody i z priestoru dna. Takto sa môže filtrovať takmer 91 tisíc litrov vody denne.
4.    Filtrovaná voda je smerovaná do primárnej vývevy.
5.    Voda je vedená cez systém Highflow do tepelného telesa.
6.    Ozonátor s injektorom Mazzei® prevádza kyslík do aktívneho ozónu mimo priestor vírivky.
7.    Baktérie a iné nečistoty sú oxidáciou zlikvidované a ozón sa mení späť na kyslík.
8.    Zvyškový ozón a premenený kyslík sú privedené do vody v bazéne prostredníctvom špeciálneho potrubia.
9.    Voda prechádza navyše cez priamy dezinfekčný systém, kde je pred vstupom do vírivky ošetrená pomocou prírodných minerálov a brómu.

 

Z toho vychádzajú ďalšie podstatné úspory. Správne udržiavaná voda vo vírivke Vám vydrží viac ako rok. Pri bežných vírivkách budete často meniť vodu. Platíte vodné, stočné a ohrev vyše tisíc litrov studenej vody niekoľkokrát ročne.
Pri výbere Vašej vírivky počítajte aj celkové prevádzkové náklady. Pri kvalitných vírivkách nepresahujú náklady 30 € za mesiac počas celej životnosti vírivky. Pozor! Nejde len o elektrinu, ale o všetky náklady spojené s prevádzkou
vrátane nákladov na servis po skončení záručnej doby, na všetky opravy počas celej životnosti vírivky. Z tohto pohľadu na začiatku javiaca sa vyššia cena je vlastne nízka. Kvalitná a na prvý pohľad drahšia vírivka Vás vyjde aj s celkovými prevádzkovými nákladmi podstane lacnejšie ako lacné vírivky.

4. Životnosť a dlhodobá kvalita

Až budete Vašu prvú lacnú vírivku sťahovať z domu, hneď pochopíte. Kvalitné vírivky majú všetky funkcie potrebné k dokonalému relaxu a vysokokvalitnej hydromasáži prevažne patentované a vysoko kvalitné. Životnosť sa počíta na desaťročia. Veď do kvalitnej vírivky od kvalitného výrobcu vždy môžete dokúpiť originálne doplnky a amortizované náhradné diely. Kvalitná vírivka má všetko, čo má mať, nepotrebuje sa propagovať svetielkami, množstvom trysiek, systémom riadenia, použitým akrylom a podobne.

Máte dom či byt – myslíte si, že by bol lepší, keby mal 200 okien, 100 radiátorov, 100 lustrov, 100 umývadiel a podobne? NEBOL! Alebo auto: obľúbená Fabia či Octavia sú dobre sprevodované, majú primeraný motor, spotrebu, spoľahlivosť a dostupné náhradné diely. Myslíte, že by bolo lepšie, keby malo 20 valcov, 40 okienok, 10 stieračov, 200L nádrž, 500 koní, 12 rýchlostí a na spotrebe, servise, pohodlí, náhradných dieloch atď. nezáleží ?

Pravdaže záleží. A tak je to aj s vírivkami.

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU