Najdôležitejšie fakty pri výbere a kúpe vírivky

Kúpa vírivky je INVESTÍCIA!  Nie je to nákup lacného bazénika z hobby marketu. Využite naše bezplatné poradenstvo a nezáväzné skúšanie víriviek. Prevažná časť víriviek sa predáva cez internet, obchodníci väčšinou uvedú len to, čo im vyhovuje. Zvýrazňujú, čo sa dá ako tak overiť, ale mlčia o tom, čo laik len tak ľahko nenájde. Vo väčšine prípadov hlavne všemožne taja pôvod víriviek, výrobcov, skutočné prevádzkové náklady víriviek a podobne.

Jediné, čo robia aktívne, je to, že kupujúcich lákajú nízkou cenou a niekedy až nedôvery-hodnými zľavami. Kúpychtivý laik to len uvíta, lebo títo obchodníci dobre poznajú správanie ľudí, ktorí často nevenujú dostatok času dôkladnému výberu a orientujú sa len na cenu. Vírivku chcú hneď a teraz a keď ešte nájdu “super cenu”, tak vo väčšine prípadov kúpia a keď zistia, že “svoje peniaze vyhodili von oknom “, už je neskoro.

Preto nezabúdajte, že kúpa vírivky je INVESTÍCIA!

Kúpou vírivky, pri ktorej poriadne nepoznáte: výrobcu víriviek, jeho históriu, vývoj, výskum, uplatnené patenty, vlastnícke pomery vo firme výrobcu, kvalitu materiálov, ktoré používa, využiteľnosť víriviek, systém a kvalitu hydromasáže, celkové prevádzkové náklady víriviek, životnosť víriviek, zázemie dodávateľa, možnosť vyskúšať si vírivku pred kúpou, dostupnosť náhradných dielov, záručný a pozáručný servis, ste takmer s istotou práve vyhodili svoje peniaze von oknom!

Prečo?

Predajcovia víriviek s nezverejneným “rodokmeňom” a s vymyslenými názvami víriviek sa chvália “cudzím perím”.Vysvetlenie: Väčšina z nich sa opiera o renomované firmy z prostredia dodávateľov výrobcom víriviek. Hlavne o Aristech alebo Lucite – dodávatelia akrylátov, Balboa Water Group alebo Gecko – dodávatelia elektroniky, lebo iné nemajú čo napísať. Chýba história, výskum, vývoj, uplatnené patenty v produktoch atď.

Tak ako každý výrobca, aj vyššie uvedení, majú rôzne kvality a výbavy. U týchto predajcov môžete takmer z určitosťou čakať len tie najzákladnejšie. Ale to, samozrejme, nie je všetko, čo robí vírivku vírivkou, tak aby Vám bezpečne a plne funkčná slúžila desaťročia. Kúpou “neznámej vírivky” riskujete vysoké celkové prevádzkové náklady niekedy aj viac ako 200,-€ mesačne a veľmi krátku životnosť vírivky. Celkové nepohodlie vo vírivke, nedokonalú hydromasáž, vysoké nároky na starostlivosť o vodu, čo Vám zaberie dosť času.

O takúto vírivku sa musíte starať, aj keď ju nepoužívate, až nakoniec na takúto nepohodlnú vírivku s nepríjemnou a nedokonalou hydromasážou, ktorá navyše vyžaduje len starostlivosť zanevriete a prestanete ju používať skôr, ako sa sama pokazí .Vaša INVESTÍCIA – Vaše peniaze či už 5000,-€, 6000,-€ alebo 7000,-€ vyleteli práve von oknom. A to v tom lepšom prípade.

Možno sa budete snažiť takúto nedokonalú INVESTÍCIU – vírivku zachrániť, aj keď sa v nej nebute cítiť pohodlne.

Nebude Vám poskytovať dokonalý relax a hydromasáž, budete sa o ňu musieť stále starať, aj tak Vám bude ľúto tých peňazí, čo ste za ňu zaplatili a čo už “zožrala” na prevádzkových nákladoch, a predsa sa rozhodnete investovať ešte do opráv, servisných technikov, predražených náhradných dielov a podobne. Verte mi, že v takom prípade tým oknom vyhodíte ešte o pár tisíc eur viac a výsledok žiadny, len ešte vyššia strata.

Keď to všetko zrátate, zistíte, že keby ste si všetko preverili na začiatku, zaplatili by ste za vírivku síce viac, ale boli by ste bez starostí a užívali si luxus pohodlnej vírivky s dokonalou hydromasážou a zanedbateľnými prevádzkovými nákladmi. Dám Vám teraz 7 tipov, ako nevyhodiť neuváženou kúpou vírivky svoje peniaze von oknom. Môžete sa spoľahnúť, že sú pravdivé. Sám som sa nimi riadil asi pred desiatimi rokmi a môžem vám to kedykoľvek dokázať.

1. Funkcie a určenie vírivky

Stanovte si priority v tom, čo od Vašej budúcej vírivky očakávate, koľko má mať miest a či si ju chcete užívať v exteriéri alebo v interiéri a koľko z Vášho času chcete venovať starostlivosti o Vašu novú INVESTÍCIU – vírivku. Prečo? Je to veľmi dôležité ako prvý krok k začatiu výberu tej najvhodnejšej vírivky pre Vás a to z každého uhla pohľadu.

Príklad: Chceme v prvom rade vírivku pre našu rodinu, teda štvormiestnu, preferujeme dokonalú hydromasáž, ale chceme aj len tak relaxovať, vírivku chceme používať celoročne v exteriéri a mala by mať čo najnižšie celkové prevádzkové náklady a nevyžadovať od nás príliš veľkú starostlivosť.

Riešenie: Hľadajte vírivky s dôkladne prepracovanou ergonómiou a hydrodynamikou umožňujúcou pohodlnú a dokonalú celotelovú hydromasáž s následnou možnosťou jemnej relaxačnej masáže.

Poznámka: Nie je dôležitý počet trysiek ani počet motorov. Dôležitá je správne spočítaná hydrodynamika, priemery potrubia, trysiek a k tomu prispôsobené presne prepočítané výkony čerpadiel.

Ďalej by vaša vírivka mala mať zabudované aspoň dva systémy starostlivosti o vodu, energetický certifikát, mimoriadne kvalitný kabinet – vonkajší plášť, pohodlný vstup do vírivky, nekompromisnú tepelnú izoláciu a vysokokvalitný termokryt z vysokohustotnej peny uzavretej vo vákuu a obalenej kvalitným UV, mrazu a vode odolným poťahom. Keď budete v tomto robiť kompromisy, vaše peniaze vyhodíte von oknom a nikdy nebudete mať skutočné potešenie z vírivky a nespoznáte benefity, ktoré kvalitná vírivka ponúka.

2. Keď už ste našli vírivku, dôkladne spoznajte výrobcu Vašej budúcej vírivky

Každý predajca kvalitných produktov Vám rád poskytne všetky relevantné informácie o svojom dodávateľovi. Dôležitá je história výrobcu, vývoj, výskum, uplatnené patenty v produktoch, kvalita komponentov, energetický certifikát atď. Prečo? Čím dlhšia história, tým väčší predpoklad stability a kvality výroby. Pozrite si napríklad   www.beachcomberhottubs.com, www.marquisspas.com, www.hydropoolhottubs.com, www.sunrisespas.com

Takýto výrobca má takmer s určitosťou vlastný výskum a vývoj a viacero uplatnených vlastných patentov vo svojich produktoch. Môžete si byť istí, že pracuje len s kvalitnými komponentmi a na každý produkt bude mať energetický certifikát, aby obstál vo svetovej konkurencii. Tam to nie je len o cenách, ale hlavne o prestíži a nekompromisnej kvalite.

Riešenie: Nehľadajte len podľa ceny! Keď nájdete predajcu, ktorý predáva kvalitné produkty, ktoré budú spĺňať Vaše požiadavky, určite nájdete riešenie aj čo sa týka ceny. Treba len komunikovať a zdieľať svoje predstavy. Keď sa aj napriek tomu budete snažiť orientovať podľa ceny, uvedomte si, že vždy je “niečo za niečo” a nie je “všetko zlato čo sa trbliece”. Čiže, až budete chcieť veľa muziky za málo peňazí, tak ste ich práve vyhodili von oknom, aj keď zatiaľ o tom ešte neviete.

Poznámka: Skutočne kvalitní výrobcovia majú niekoľko modelových radov, ktoré sú postavené z rovnako kvalitných materiálov ako tie najdrahšie. Líšia sa len veľkosťou, tvarom a výbavou, a teda aj cenou. Verte mi, že aj kvalita sa dá kúpiť za prijateľnú cenu.

3. Ako sa zorientovať vo vírivkách za 4.000 – 7.000,-€ a za 10.000 – 20.000,-€, ale i viac?

Na trhu je veľký pretlak rôznych víriviek, rôznej kvality a tak isto aj predajcov. Prevažná väčšina predáva vírivky cez internet a s dôrazom na čo najnižšiu cenu vírivky. Je len málo predajcov predávajúcich vírivky zo skladu alebo showroomu, kde si môžete vírivku aj vyskúšať v plnej prevádzke. Kúpa vírivky je investícia a je jedno či utratíte za kúpu vysnívanej vírivky 4.000,- alebo 20.000,- €. Stále je to len investícia do kúpy vírivky.

Pri takejto investícii je dôležité v prvom rade pozerať sa na kvalitu a nie na rozpočet, ktorý práve teraz na kúpu vírivky máte. “Zajtra” môže byť iný! Keď chcete ušetriť pri kúpe vírivej vane ale chcete kúpiť skutočne kvalitnú vírivku, vyberajte si od značkových predajcov.

Zamerajte sa radšej na menší model vírivky, možno menej doplnkov vo vírivke alebo jednoduchší tvar vírivky, ale budete vedieť, že vždy kúpite prvotriednu vírivku. Vždy je lepší takýto kompromis pri investovaní do vlastnej vírivky, ako sa nechať zlákať nezmyselnou akciou na lacné vírivky a kúpiť veľkú vírivku za podozrivú cenu.

Ďalšou možnosťou je sledovať akcie, akciové ceny víriviek u predajcov značkových modelov víriviek aj keď tieto zľavy na značkové vírivky nebudú také mega zľavy,  ako u “no name” víriviek, ale vždy výrazne ušetríte a z takejto kúpy vírivej vane budete mať radosť po desaťročia.

Prečo?

Ľahko sa Vám môže stať, že keď napríklad práve teraz máte v rozpočte na kúpu vírivky len 5.000,- €, utratíte peniaze za vidinu vírivky, nie za skutočnú vírivku so všetkými plnohodnotnými funkciami, ktoré poriadna vírivka má mať. V takomto prípade je lepšie kúpiť len malú vírivku od renomovaných výrobcov. Alebo ešte lepšie je radšej počkať a našetriť či kúpiť na splátky poriadnu vírivku, ktorá Vám bude slúžiť desaťročia s minimálnymi prevádzkovými nákladmi.

Riešenie: Vírivky od renomovaných výrobcov s vlastným vývojom a dlhou históriou sú bežne v prevádzke 20 – 30 rokov a stále poskytujú svojim majiteľom dokonalú službu. Z tohto pohľadu je investícia do kvalitnej vírivky naozaj zanedbateľná.

 


Poznámka: S vírivkou je to ako s autom. Mali by ste sa v nej cítiť pohodlne, bezpečne, mala by splniť všetko, čo od nej očakávate, mala by mať nízku spotrebu, nenáročnosť, minimálne nároky na údržbu, bezporuchovú prevádzku, dlhú životnosť a dobrú zostatkovú cena, keď sa ju rozhodnem niekedy predať a kúpiť si nový model.

Uvedomte si, že cena vírivky by mala obsahovať aj konzultáciu pred kúpou vírivky o inštalačných nárokoch, t.j. príprava projektu umiestnenia vírivky. Dopravu ví – rivky k vám domov, vyloženie vírivky, uloženie vírivky na určené miesto, inštaláciu vírivky, napustenie vírivky vodou cez filtre, uvedenie vírivky do prevádzky, zaškolenie,   u dobrých predajcov aj náhradné filtre vírivky, štartovaciu sadu na úpravu vody vo vírivke, termokryt vírivky, bezplatný záručný servis a dostupný kvalifikovaný pozáručný servis u Vás doma.

Výber a konečné rozhodnutie na kúpu tej či onej vírivky aj tak zostane vždy len na Vás. Buďte však opatrní a vyberajte dodávateľa Vašej vírivky obozretne, sú to predsa Vaše peniaze a nezabúdajte, kúpa vírivky je INVESTÍCIA na desaťročia, nevyhadzujete neuváženým rozhodnutím Vaše peniaze von oknom.

4. Celkové prevádzkové náklady víriviek a záruky na vírivky

Každý výrobca má niekoľko modelových radov v rôznych veľkostiach, rôznej kvality a rôznych cenových úrovní. Skutočne kvalitní výrobcovia používajú všetky materiály rovnako kvalitné na všetky modelové rady. To znamená, že aj najdrahšia aj najlacnejšia vírivka od takéhoto výrobcu je absolútne rovnako kvalitná. Rozdiel ceny je vo veľkosti, výbave, tvare vírivky a podobne, ale nikdy nie v kvalite použitých vstupných materiálov a komponentov.

Poznámka: Určite sa Vám z dlhodobého hľadiska vyplatí kúpiť vírivku radšej menej vybavenú, ale rovnako kvalitnú ako aj tie najdrahšie modely vo full výbave. Takáto vírivka sa dá aj po rokoch výhodne predať. Je to ako s autami. Od toho sa potom odvíjajú aj celkové prevádzkové náklady jednotlivých víriviek, ktoré môžu byť od 20,-€ mesačne pokojne až po 200,-€ mesačne a aj viac. Je dôležité si tento fakt dôkladne preveriť skôr než si vírivku kúpite.

CELKOVÉ PREVÁDZKOVÉ NÁKLADY TO NIE JE LEN SPOTREBA ENERGIE

Riešenie: Nedajte sa zmiasť výškou výkonu ohrievacieho telesa, vysoký výkon vyhrievacieho telesa nemá vplyv na celkové prevádzkové náklady. Skôr nízky výkon vyhrievacieho telesa vírivky máva podiel na vyšších prevádzkových nákladoch.  Ale dôležitá je aj intenzita prietoku a objemu vody ohrievačom, aby bol spočítaný tak, že maximum vody, ktoré je schopné pretiecť ohrievačom vírivky, aj odoberie maximum energie, ktorú ohrievač v daný moment poskytuje.

Takéto prepracované potrubné systémy a k tomu postavené špičkové čerpadlá majú len tí najlepší svetoví producenti víriviek, u ktorých je výskum a vývoj samozrejmosťou. Každý renomovaný výrobca má na svoje vírivky energetický certifikát.

No na celkových mesačných prevádzkových nákladoch vírivky sa Však nepodieľa len elektrická energia. Tá je len jednou zo zložiek celkových prevádzkových nákladov víriviek. Dôležitá je celková kvalita vírivky a jej jednotlivých komponentov. Treba zobrať do úvahy všetky komponenty. Aj podhlavníky vo vírivke, trysky, filtre či termokryt, hlavne ich funkčnosť a životnosť.

Príklad: Len tieto štyri veci, ktorých kvalitu hodnotiť pri kúpe vírivky málokoho napadne, majú záruku rok maximálne dva a životnosť pri vírivkách bez kvalitného “rodokmeňa” podobnú.

Ich cena ako samostatných dielov môže byť spolu až 1.200,-€, ale častokrát aj viac. To je v prepočte na dva roky až 50,-€ mesačne. A to sú len drobné veci, kde sú čerpadlá, vykurovacie teleso, riadiaca jednotka, ozonátor, spotreba elektrickej energie, chémia, vodné a stočné, náklady na servisného technika atď. Keď to všetko zrátate do detailov, tak priemerné mesačné prevádzkové náklady lacných víriviek vysoko presahujú sumu 200,- € mesačne a viac. Vy takto vyhadzujete Vaše peniaze von oknom, len to na prvý pohľad nevidieť.

Zo skúseností viem, že na vírivky renomovaných výrobcov, ktorých prioritou je kvalita   v každom smere a bez kompromisu, sa dlhodobé prevádzkové náklady pohybujú do 30,-€ mesačne. To je za rok o viac ako 2.000,-€ menej ako pri lacných vírivkách.

Kúpou lacnej vírivky v priebehu pár rokov utratíte podstatne viac peňazí, ako keby ste    si hneď kúpili vírivku od bonitných výrobcov. A to ešte nie je všetko. Taká lacná vírivka Vám ani tých 4 – 5 rokov poriadne nevydrží, takže už Vaša prvotná investícia by boli vlastne vyhodené peniaze. Kvalitné vírivky Vám budú slúžiť desaťročia s minimálnymi prevádzkovými nákladmi.

Aké sú záruky na vírivky?

Výrobcovia aj predajcovia to uvádzajú rôzne. Túto otázku je najlepšie si s každým predajcom detailne prebrať ešte pred kúpou. Aby ste presne vedeli, na čo sa aká záruka vzťahuje.

Poznámka: Nedajte sa zmiasť takou informáciou, že desaťročná záruka na skelet. Čo je to skelet vírivky? … drevený, oceľový, hliníkový alebo nerezový rám, o tom ani neviete, že tam je, tak na čo Vám je taká záruka?

Riešenie: V zárukách renomovaných výrobcov víriviek je presne popísané, na akú časť vírivky a na aký komponent sa aká záruka vzťahuje.

Pri lacných vírivkách záruky na tie najdôležitejšie veci nepresahujú 2 roky a na tzv. drobnosti 1 rok. Tým Vám poriadne zvyšujú následné celkové prevádzkové náklady a vy budete opäť svoje peniaze vyhadzovať von oknom. Tí najlepší výrobcovia dávajú na niektoré veci až doživotné záruky, zvyčajne sa záruky u tých lepších výrobcov na tie najdôležitejšie a najhodnotnejšie súčasti vírivky pohybujú okolo 10 rokov. Len takto má investícia do vírivky zmysel. Pozor, záruka nie je životnosť vírivky, tá u tých najlepších presahuje 30 rokov.

5. Starostlivosť o vírivku

Čím kvalitnejšia vírivka, tým menej starostí máte s udržovaním vody. Niektorí výrobcovia eliminovali Vašu starostlivosť na minimum. Stačí opláchnuť filtre a raz za mesiac až dva, v závislosti od intenzity používania vírivky, vymeniť náplň dezinfekčného prostriedku a raz za tri až štyri mesiace vymeniť náplň minerálov.

Skutočne kvalitné vírivky kombinujú minimálne dva dokonalé systémy starostlivosti o vodu vo vírivke, ktoré pracujú nezávisle a samostatne. Pri lacných vírivkách musíte takmer denne merať pH a dávkovať chlórovú  či bezchlórovú dezinfekciu a čistiť dno vírivky. To zaberá dosť času a vyššia spotreba chémie neprospieva zdraviu a sú to aj vyhodené peniaze! Z toho pre Vás, ale vyplývajú ďaľšie skryté náklady, ktoré na prvý pohľad nevidieť, a teda aj Vaše ďalšie vyhadzovanie peňazí von oknom. Tieto skryté náklady súvisia aj s výmenou vody vo vírivke.

Ako často meniť vodu vo vírivke závisí od viacerých faktorov. Napríklad, aký má vírivka zabudovaný vlastný systém starostlivosti o vodu, akú chémiu na udržovanie vody používate, ako často vírivku využívate a koľko osôb, aká hygiena sa dodržuje pred vstupom do vírivky atď. V bežnej rodinnej prevádzke stačí vymeniť vodu v tých najkvalitnejších vírivkách 2 – 3 krát za rok, pri ostatných 4 – 8 krát za rok. To je z mojich skúseností. Výrobcovia bežne udávajú 4 x ročne. 

Riešenie: Kvalitné vírivky už majú filtračný a čistiaci systém taký inteligentný, že vodu vo vírivke čistí nie len v nastavených intervaloch, ale rozozná aj kedy bola vírivka použitá a dôkladne ju vyčistí ihneď po použití. Zabezpečuje aj čistenie dna vírivky a aj filtre sú opatrené antimikrobiálnou zložkou. Taktiež akrylát, z ktorého sú kvalitné vírivky vyrobené, má Microban® povrchovú úpravu.

V zásade platí, že čím kvalitnejšia vírivka, dobrá hygiena pred vstupom do vírivky, pravidelné prepláchnutie filtrov, tým dlhšie vydrží svieža a čistá a tým máte menšie náklady na vodné a stočné a hlavne na elektrickú energiu potrebnú na znovu ohrev vody na požadovanú teplotu. Ak si vyberiete skutočne kvalitnú vírivku a bezchlórovú dezinfekciu a starostlivosť o vodu SpaBalancer,
stačí meniť vodu vo vírivke 1 x ročne.

Ostatná starostlivosť: Pri kvalitných vírivkách neviem o žiadnej inej starostlivosti, možno snáď utrieť od prachu, keď dlhšie neprší, ale to je všetko. Pri lacných vírivkách asi bude potrebné tzv. zazimovanie, lebo s ich nie príliš dokonalou izoláciou by ste sa v zime nedoplatili za elektrinu alebo by Vám mohla aj zmrznúť. Uvedomte si, že zazimovaním vírivky vyhadzujete dobrovoľne Vaše peniaze von oknom a to hneď trikrát. Okrem toho sa ešte oberáte o luxus a pôžitky z používania vírivky v zime, kedy je to najkrajšie a najlepšie.

6. Správna veľkosť vírivky

Pred výberom si zvážte, ako často a koľkí budete vírivku naraz používať. Bežne sú optimálne 3 – 6 miestne modely víriviek. Vírivky slúžia okrem relaxu a terapeutickej hydromasáže aj ako miesto na stretávanie s priateľmi. Teda toto je ďalší aspekt pred konečným rozhodnutím, aký veľký model vírivky kúpiť.

Riešenie: Dobre zvážte všetky aspekty a vyberte si takú veľkosť vírivky a také prevedenie, ktoré budete aj skutočne plnohodnotne využívať, aby ste zbytočne nevyhadzovali peniaze von oknom a na druhej strane, aby vírivka nebola pre Vaše potreby poddimenzovaná. Vírivky sa postupne stávajú súčasťou domácností, tak ako aj od deväťdesiatych rokov bazény.

Od kvalitnej vírivky môžete očakávať dokonalú terapeutickú celotelovú hydromasáž, relaxačnú masáž, chromatoterapiu, aromaterapiu a, samozrejme, celkové pohodlie a nenáročnú starostlivosť o vodu vo vírivke. Kvalitná vírivka má minimálne prevádzkové náklady a životnosť aj 30 rokov. Z tohto pohľadu môžete od kvalitnej vírivky očakávať,  že Vám bude slúžiť dlhú časť Vášho života, ak nie celý.

INVESTÍCIA do kvalitnej vírivky sa Vám vždy vyplatí!

7. Nájsť to správne miesto pre vírivku

Umiestniť vírivku do exteriéru alebo do interiéru? Umiestnenie vírivky je vecou pohľadu a vhodnosti priestoru. Uvedomte si ale, že vírivka v interiéri vyžaduje dostatočné odvetrávanie, prípadne až odvlhčovacie zariadenie, čo je ďalšia priama investícia a ďalšie prevádzkové náklady navyše.

V tomto bode je rozhodnutie vyslovene len na Vás. Môžem Vám len z dlhoročných skúseností s vírivkami poradiť. Ja osobne som za celoročné využívanie vírivky na dvore alebo terase. Nie je nič krajšie ako pohľad z vírivky na nočnú oblohu. Alebo si vychutnajte ten úžasný pocit z vírivky, keď ste ponerení v 38°C- 39°C vode a vonku sneží či mrzne.

 

 

Poznámka: Keď potom vyjdete z teplej vody, zažijete aj ďalší benefit, ktorý Vám vonkajšia vírivka prináša – tzv. sauna efekt. Výsledkom bude dokonalý pocit z hydromasáže a zvyšovanie Vašej imunity. Budete sa cítiť ako znovuzrodení.

Týchto 7 typov Vám nielen že s určitosťou ušetrí veľa peňazí, ale aj pomôže vybrať tú najvhodnejšiu vírivku pre Vašu dlhoročnú spokojnosť. Ak budete čokoľvek potrebovať pri výbere vírivky, môžete sa na mňa s dôverou obrátiť, vždy vám rád pomôžem, nech už bude dodávateľom vašej vírivky ktokoľvek . Nezabudnite, že u nás si môžete vyskúšať viacero modelov a značiek víriviek naraz a na jednom mieste.

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU