Účinky vírivky a hydroterapie na ľudské zdravie

“Zdravotné účinky vírivky, alebo 5 spôsobov, ako môže hydroterapia zlepšiť vaše zdravie”

Terapeutické výhody, ktoré majitelia víriviek využívajú, sú obrovské. Od fyzickej až po emocionálnu stresovú úľavu. Ale aj zmiernenie bolesti svalov, k úľave od artritídy, to všetko môže vírivka priniesť pre vaše zdravie. Pred začatím akéhokoľvek nového zdravotného režimu by ste to mali vždy konzultovať s lekárom, vodoliečba však môže byť presne to, čo vám lekár nariadi!

1. Odbúravanie stresu vo vírivke

Popredný zdravotný problém … stres. Odhaduje sa, že 75 – 90% všetkých návštev lekárov primárnej starostlivosti sa venuje problémom súvisiacich so stresom. (Paul J. Rosch, M.D., F.A.C.P., 1991). Stresy v zamestnaní sú popredným zdrojom stresu u dospelých, ale stresové úrovne tiež eskalovali u detí, teenagerov, vysokoškolských študentov a starších ľudí. Každý má stres a všetci ho musíme zvládať.

Nedávna štúdia Americkej psychologickej asociácie odhaľuje, že 61 % dospelých tvrdí, že riadenie stresu je mimoriadne alebo veľmi dôležité, ale iba 35% ľudí tvrdí, že robia vynikajúcu alebo veľmi dobrú prácu. To je problematické, pretože výskum tiež ukazuje, že stres je hlavnou príčinou mnohých ďalších problémov týkajúcich sa zdravia. V skutočnosti existuje množstvo emočných a fyzických porúch, ktoré súvisia so stresom, vrátane depresie, úzkosti, infarktu, mŕtvice, hypertenzie, porúch imunitného systému, ako aj autoimunitných ochorení, ako je reumatoidná artritída a roztrúsená skleróza. Navyše stres môže mať priame účinky na pokožku, gastrointestinálny systém a môže prispieť k poruchám spánku a degeneratívnym neurologickým poruchám, ako je Parkinsonova choroba. V skutočnosti je ťažké myslieť na akúkoľvek chorobu, v ktorej stres nemá priťažujúcu úlohu. Rovnako ako existuje veľa faktorov, ktoré vytvárajú stres, existuje niekoľko možností, ako ho zvládnuť.

Vírivka môže priniesť veľkú úľavu od stresu pre vašu myseľ, telo a ducha. Je to miesto, kde môžete uniknúť požiadavkám dňa a nechať telefón zasebou! Teplo vody a pulzujúce trysky prinášajú úžasný masážny zážitok na ubolené svaly, zmierňujú napätie a poskytujú maximálnu relaxáciu. Niektoré vírivky ponúkajú špeciálne sedenie a trysky určené na prenikanie do špecifických svalových skupín alebo oblasti, ktoré by mohlipotrebovať ďalšiu pozornosť. Môžu tiež ponúknuť ďalšie relaxačné funkcie vrátane fontán, upokojujúcej hudby a dokonca aj aromaterapie. Vírivka môže byť vynikajúcim prostriedkom na zmiernenie stresu a celkovo skvelou vecou pre vaše zdravie. Je to miesto na relax, oddych a spojenie so svojimi blízkymi.

2. Nájdite vo vírivke úľavu od príznakov artritídy

Artritída je stav, ktorý postihuje viac ako 46 miliónov dospelých v USA a očakáva sa, že do roku 2030 sa ich počet zvýši na 67 miliónov dospelých. (Arthritis Health Centre) Existuje viac ako 100 rôznych typov artritídy, ale nadácia pre artritídu zistila, že vírivka môže pomôcť zmierniť bolesť spojenú s niekoľkými typmi: osteoartritída, reumatoidná artritída a fibromyalgia. Prinášajú upokojujúce teplo a vztlak teplej vody je bezpečným a ideálnym prostredím na zmiernenie bolesti a stuhnutosti artritídy. (Programy a zdroje pre lepší život)
Vírivka môže pomôcť pri liečbe rôznych chorôb. Začína so základmi hydroterapie.

 

Keď ponoríte svoje telo do teplej vody, zvyšuje sa teplota tela, čo spôsobuje dilatáciu ciev a zvyšovanie cirkulácie. Akonáhle je vaše telo rozohriate, môžete pridať pohyb, možno jemné vodné cvičenie, aby sa rozhýbali tuhé kĺby a svaly. Voda podporuje kĺby a napomáha voľnému pohybu a tiež pôsobí  odolne proti nárastu svalovej sily. Navyše trysky uvoľňujú teplú vodu a vzduch, masírujú telo, čo pomáha zrelaxovať napnuté svaly. Vodoliečba tiež pomáha znižovať dodatočné vedľajšie účinky, ktoré sa často vyskytujú pri depresii, artritíde a únave.

3.  Vírivka a dobrý spánok

Trpíme nedostatkom spánku. Pracujeme dlhé hodiny, máme veľkú zodpovednosť a stále sme v pohybe. Ale ak sme tak zaneprázdnení, prečo nemôžeme spať? Odhaduje sa, že 50 až 70 miliónov Američanov trpí chronickou poruchou spánku a bdelosti, ktorá bráni každodennému fungovaniu a nepriaznivo ovplyvňuje zdravie a dlhú životnosť.

Existuje približne 90 odlišných porúch spánku; väčšina z nich je označená jedným z týchto príznakov: nadmerná denná ospalosť, ťažkosti s iniciovaním alebo udržiavaním spánku; a abnormálne udalosti vyskytujúce sa počas spánku. Kumulatívne dlhodobé účinky straty spánku a porúch spánku súvisia so širokým rozsahom zdravotných následkov vrátane zvýšeného rizika hypertenzie, cukrovky, obezity, depresie, srdcového infarktu a mozgovej príhody. (Poruchy spánku a deprivácia spánku: nevyriešený problém s verejným zdravím).

 

Nie je nič lepšie ako dobrý spánok, ale mnohí z nás nemôžu prirodzene zaspať a obrátili sa na pomoc lekárov. Mnohí lekári odporúčajú niekoľko alternatív k liekom, vrátane nastavenia upokojujúcej nočnej rutiny. Skvelou alternatívou k liekom na spanie je pobyt vo vírivke. Tepelná terapia indukuje prirodzenú mechaniku spánku tela. Len 20 minút vo vírivke pred spaním každú noc pomáha zmierniť stres a úzkosť, a tým uľahčuje zaspávanie. Okrem toho vyvoláva pokojnejší spánok. Používanie aromaterapie vo vírivke môže tiež zvýšiť úľavu od stresu a relaxáciu.

4.  Zmiernite pocit bolesti vo vašej vírivke

Akakoľvek bolesť postihuje čoraz viac ľudí, hovorí sa že viac, ako diabetes, srdcové choroby a rakovina. Bolesť je citovaná ako najbežnejší dôvod, prečo ľudia navštevujú lekára.  Chronická bolesť je najčastejšou príčinou dlhodobej invalidity. Rozmanitosť stavov bolesti si vyžaduje rozmanitosť prístupov liečby. Či už trpíte predchádzajúcimi zraneniami, chronickými bolesťami kĺbov alebo svalov, alebo vás každodenná drina opotrebúva, pobyt vo vírivke vám môže poskytnúť úľavu, ktorú hľadáte.

 

Pobyt v teplej vode môže pomôcť zmierniť napätie, bolesť svalov, bolesti hlavy a chronickú bolesť tým, že zlepší obeh. Vodné cvičenie môže byť veľkým prínosom pre ľudí, pre ktorých je cvičenie na suchom povrchu bolestivé. Pomocou trysiek vo vírivke môžete zacieliť na konkrétne skupiny svalov a sústrediť sa na terapiu.

5. Trávte čas so svojim blízkymi vo vírivke

Sme zaneprázdnení a rozptyľujeme sa počítačmi, telefónmi a tabletami. Hľadanie času pre seba a svojich blízkych sa stalo ďalšou výzvou. Vírivka vám poskytne únik, kde môžete byť 20 minút sám so svojimi myšlienkami a preč od hluku života. Len sa pozerať na hviezdy a relaxovať. Je to skvelý čas na to, aby ste s blízkymi strávili viac času. Pre rodiny je to skvelý spôsob zblíženia – bez rozptýlenia televízora alebo telefónu.

 

Ak zistíte, že ste vystresovaní, bojujete proti každodenným bolestiam alebo si jednoducho nemôžete nájsť čas pre seba alebo svojich blízkych, možno je čas vyskúšať si pobyt vo vírivke!

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU