Vírivky – mesačné náklady na vírivky – záruky na vírivky

Celkové mesačné prevádzkové náklady víriviek a záruky na vírivky

Pri výbere a kúpe vírivky sa prevažná väčšina budúcich majiteľov víriviek orientuje na cenu a zľavy. Čím nižšia cena vírivky, tým lepšie a čím väčšia zľava na vírivky tak ešte lepšie. Len minimum ľudí pozerá na celkové prevádzkové náklady víriviek a na záruky na vírivky. Je to zaujímavé, pri kúpe auta hoci aj z bazáru ľudia kontrolujú do detailov všetko, pritom investícia do vírivky má byť investíciou do vlastného zdravia a relaxu a je podobná, ako pri kúpe bežného auta.

Osobne sa zamerievam len na kvalitné vírivky, preto vám tu teraz opíšem pár bodov na čo sa vám oplatí pri výbere vírivky sa zamerať a na čo si dávať pozor, aby ste svoje peniaze nevyhodili von oknom. Výrobcovia kvalitných víriviek mávajú spravidla niekoľko modelových radov, z ktorých každý obsahuje zvyčajne  4 – 10 modelov rôznych tvarov, veľkostí a cenových úrovní. Takto si kvalitu môže dopriať takmer každý, nakoľko skutočne kvalitní výrobcovia používajú všetky materiály rovnako kvalitné pre všetky modelové rady a modely.

To znamená, že aj najdrahšia aj najlacnejšia vírivka od takéhoto výrobcu je absolútne rovnako kvalitná. Rozdiel ceny je vo veľkosti, výbave, tvare vírivky a podobne, ale nikdy nie v kvalite použitých vstupných materiálov a komponentov. Určite sa Vám z dlhodobého hľadiska vyplatí  kúpiť vírivku radšej menej vybavenú, ale rovnako kvalitnú ako aj tie najdrahšie modely vo full výbave. Takáto vírivka sa dá aj po rokoch výhodne predať.  Je to ako s autami. Od toho sa potom odvíjajú aj celkové prevádzkové náklady jednotlivých víriviek,
ktoré môžu byť od 20,-€ mesačne pokojne až po 200,-€ mesačne a aj viac. Je dôležité si tento fakt dôkladne preveriť skôr než si vírivku kúpite.

Celkové mesačné prevádzkové náklady na vírivky – to nie je len spotreba energie

Nedajte sa zmiasť výškou výkonu ohrievacieho telesa, vysoký výkon vyhrievacieho telesa  nemá  vplyv na celkové prevádzkové náklady. Skôr nízky výkon vyhrievacieho telesa vírivky máva podiel na vyšších prevádzkových nákladoch. Ale dôležitá je aj intenzita prietoku a objemu vody ohrievačom, aby bol spočítaný tak, že maximum vody, ktoré je schopné  pretiecť ohrievačom vírivky, aj odoberie maximum energie, ktorú ohrievač v daný moment poskytuje.

Takéto prepracované potrubné systémy a k tomu postavené špičkové čerpadlá majú len tí najlepší svetoví producenti víriviek, u ktorých je výskum a vývoj prirodzenou samozrejmosťou. Každý renomovaný výrobca má na svoje vírivky energetický certifikát. No na celkových mesačných prevádzkových nákladoch vírivky sa Však nepodieľa len elektrická energia. Tá je len jednou zo zložiek celkových prevádzkových nákladov víriviek.

Dôležitá je celková kvalita vírivky a jej jednotlivých komponentov. Treba zobrať do úvahy všetky komponenty. Aj podhlavníky vo vírivke, trysky, filtre či termokryt, hlavne ich funkčnosť a životnosť. Len tieto štyri veci, ktorých kvalitu hodnotiť pri kúpe vírivky málokoho napadne, majú záruku rok maximálne dva a životnosť pri vírivkách bez kvalitného “rodokmeňa”  podobnú. Ich cena ako samostatných dielov môže byť spolu až 1.200,-€, ale častokrát aj viac. To je v prepočte na dva roky až 50,-€ mesačne.

A to sú len drobné veci, kde sú čerpadlá, vykurovacie teleso, riadiaca jednotka, ovládací panel, ozonátor, spotreba elektrickej energie, chémia, vodné  a stočné, náklady na servisného technika atď. Keď to všetko zrátate do detailov, tak priemerné mesačné prevádzkové náklady lacných víriviek vysoko presahujú sumu 200,- € mesačne a viac. Vy takto vyhadzujete Vaše peniaze von oknom, len to na prvý pohľad nevidieť,
lebo to sú v prevažnej miere skryté náklady.

Zo skúseností viem, že na vírivky renomovaných výrobcov, ktorých prioritou je kvalita v každom smere a bez kompromisu, sa dlhodobé  prevádzkové náklady pohybujú do 30,-€ mesačne. S kvalitnou vírovkou tak ročne ušetríte aj viac ako 2.000,-€, oproti tomu keby ste kúpili lacnú vírivku. Kúpou lacnej vírivky v priebehu pár rokov utratíte podstatne viac peňazí, ako keby ste  si hneď kúpili vírivku od bonitných výrobcov. 

A to ešte nie je všetko!

Taká lacná vírivka Vám ani tých 4 – 5 rokov poriadne nevydrží, takže už Vaša prvotná investícia by boli vlastne vyhodené peniaze. Kvalitné vírivky Vám budú slúžiť desaťročia s minimálnymi prevádzkovými nákladmi.

Aké sú záruky na vírivky?

Výrobcovia aj predajcovia to uvádzajú rôzne. Túto otázku je najlepšie si s každým predajcom detailne prebrať ešte pred kúpou. Aby ste presne vedeli, na čo sa aká záruka vzťahuje. Nedajte sa zmiasť napríklad takou informáciou, že “desaťročná záruka na skelet”.

Čo je to skelet vírivky? … drevený, oceľový, hliníkový alebo nerezový rám, o tom ani neviete, že tam je, tak na čo Vám je taká záruka?

V zárukách renomovaných výrobcov víriviek je presne popísané, na akú časť vírivky a na aký komponent sa aká záruka vzťahuje.Pri lacných vírivkách záruky na tie najdôležitejšie veci nepresahujú 2 roky a na tzv. drobnosti 1 rok alebo len 90 dní a v extrémnych prípadoch 0 dní.

Tým Vám poriadne zvyšujú následné celkové prevádzkové náklady a vy budete opäť svoje peniaze vyhadzovať von oknom. Tí najlepší výrobcovia dávajú na niektoré veci až doživotné záruky, zvyčajne sa záruky u tých lepších výrobcov na tie najdôležitejšie a najhodnotnejšie súčasti vírivky  pohybujú okolo 10 rokov.Len takto má investícia do vírivky zmysel. Pozor, záruka nie je životnosť vírivky, tá u tých najlepších výrobcov životnosť ich víriviek značne presahuje 30 rokov.

Osobne som presvedčený, že minimálne z tohto pohľadu sa investícia do kvalitnej vírivky vždy vyplatí. Opýtajte sa ľudí, ktorí vlastnia napríklad vírivky BEACHCOMBER, na Slovensku sú už 25 – 26 ročné vírivky a stále svojim majiteľom plnohodnotne slúžia. Len nedávno sme na 19 ročnej vírivke, model 520 menili súčiastku za 10,04,-€ . To znamená že u tejto kvalitnej vírivky  sa priemerné mesačné náklady navýšili len o 0,04 €, teda štyri centy čo je absolútne zanedbateľná a nič neovplyvňujúca suma.

Jednoduchý príklad:

Lacná vírivka tejto veľkosti určitej veľkosti stojí cca 4.000,-€  BEACHCOMBER danej veľkosti 10.000,-€, a samozrejme že si poviete : ” to je drahé ” No, keď sa len tak laicky pozriem na tie čísla, tak by som vám dal  za pravdu.

Ale len čo si spočítam prevádzkové náklady, tak len za to obdobie 19 rokov s BEACHCOMBEROM ušetrím minimálne ďalších 45.000 – 52.000,-€, teda pokiaľ aj vy budte mať stále po dobu tých 19 rokov podobne veľkú, ale lacnú a už boh vie koľkú vírivku. Je to neuveriteľné, ale je to pravda, kedykoľvek Vám to rád dokážem a tá úspora môže byť ešte vyššia.Teraz si predstavte svojich 6.000,-€ / čo je rozdiel v nákupných cenách/, ako Vám vyrobí za 19 rokov 50.000,-€ a viac.

Čo si myslíte teraz o kvalitných vírivkách?

Ja si myslím, že aj z tohto pohľadu sa investícia do kvalitnej vírivky určite oplatí. A teraz vám ešte priblížim ten najdôležitejší pohľad, z ktorého sa podľa môjho názoru oplatí investovať skutočne len do kvality. Nemusí to byť samozrejme len BEACHCOMBER, to bol príklad. Vírivku si väčšina ľudí kupuje pre relax, zdravie, zážitky s rodinou a priateľmi.

Súhlasíte?

Lacné vírivky vám k zdraviu moc nepomôžu, ich hydromasážny systém je absolútne nedokonalý. To už nehovorím o filtračnom systéme a starostiach s vodou. Ale čo je najdôležitejšie je to, že s lacnou vírivkou vás okrem stáleho utrácania nemalých peňazí za diely a servis nečaká relax a užívanie si s rodinou a priateľmi, ale stres a hádky, čakanie na servis až nakoniec problematické zbavenie sa “starej haraburdy”,
ktorá nemá ešte ani 5 rokov.

Ak mi neveríte, kúpte si lacnú vírivku, používajte ju tri – štyri krát do týždňa a po roku dvoch mi dajte vedieť, ako sa vám darí udržať vodu vo vírivke, ako ste spokojný s hydromasážou, aké sú skutočné náklady a podobne. Vašu odpoveď môžem napísať a dať do obálky už dnes. Potom si ich môžeme porovnať. Preto pri výbere a kúpe vírivky buďte obozretní a vyberaví, nikam sa neponáhlajte a všetko si preverujte.

Sú to vaše peniaze, nezabúdajte na to!

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU