Výber vírivky, výber miesta pre vírivku a inštalácia vírivky

Ako si vybrať vírivku sme už v tomto blogu rozoberali vo viacerých článkoch. Okrem toho sme pre vás spracovali vzdelávací E-book “7 tipov, ktoré by ste mali vedieť skôr, ako si kúpite vírivku…“, ktorý si môžete zadarmo stiahnuť z našej stránky.  V tomto článku si povieme pár podstatných vecí k výberu vhodného miesta pre vírivku a budeme sa venovať hlavne podmienkam pre inštaláciu vírivky.

Výber vhodného miesta pre vírivku

V prvom rade musíte zvážiť možnosti vášho domu, bytu, chalupy či chaty. Druhým rozhodujúcim momentom pri výbere vhodného miesta pre vírivku je to, či chcete vírivku do exteriéru alebo interiéru.

Vírivka do interiéru

Pokiaľ sa rozhodnete pre vírivku do interiéru, najprv si zmerajte vstupný otvor, ktorým sa bude dávať vírivka do vnútra. Počítajte aj s tým, že možno sa v budúcnosti rozhodnete dať vírivku na dvor či do záhrady, alebo ju predať. Nezabudnite zohľadniť aj hmotnosť vírivky naplnenej vodou a s plným obsadením. Zvyčajne táto hmotnosť dosahuje 450kg až 550kg na jeden meter štvorcový. Toto je dôležité hlavne vtedy,
keď chcete mať vírivku na poschodí, v podkroví alebo je pod vírivkou suterén. Pokiaľ si nie ste istí, radšej sa poraďte sa so statikom.

Nemenej dôležitým, ale za to často opomínaným faktom je to, aby bolo možné priestor s vírivkou dosatočne odvetrávať. Taktiež je veľmi vhodné, pokiaľ je v priestore pre vírivku aspoň jedna vhodne umiestnená podlahová vpusť a podlaha je opatrená hydroizoláciou.

Vírivka do exteriéru

Aj pri exteriérovej vírivke je dobré pred výberom vírivky zvážiť možnosti prístupu k vybranému miestu pre vírivku. Zo skúseností vieme, že len málokedy to býva jednoduché. Pre uloženie vírivky potrebujete rovné pevné miesto pod celou plochou vírivky. Môže to byť betón, dlažba, zámková dlažba a podobne. Dôležité je uvedomiť si, že nosný rám vírivky je prepojený s konštrukciou rámu dna vírivky. Vírivka nemá žiadne nastavovacie či vyrovnávacie nožičky, musí sedieť celou plochou svojej spodnej bázy /dna/ na rovnej a pevnej ploche. Pokiaľ chcete mať vírivku na terase, nezabudnite si overiť nosnosť terasy.

Keď budete chcieť mať vírivku zapustenú alebo polozapustenú v teréne, je dôležité, aby bol priestor pre vírivku odkanalizovaný. Nezabudnite tiež na prípadný servis a s tým spojenú dostupnosť k technológii vírivky. Najpraktickejším riešením je, keď je priestor pre vírivku väčší o minimálne 80 cm z každej strany. Pokiaľ to nie je možné, počítajte s tým, že v prípade nutnosti bude potrebné vírivku vybrať. Tiež môžete mať vírivku umiestnenú v zimnej záhrade, v altánku, alebo pod pergolou či iným typom prístrešku.

Keď je to možné, neumiestňujte vírivku pod stromy, na priame slnko alebo blízko susedových okien.

POZRITE SI PONUKU NAŠICH VÍRIVIEK

Podmienky inštalácie vírivky

V prvom rade je to rovná a pevná plocha pre umiestnenie vírivky, v prípade vírivky zapustenej alebo polozapustenej do terénu aj odkanalizovaná. Prívod a odtok vody je najjednoduchšie riešiť záhradnou hadicou 3/4″ alebo 1″. Samozrejme, môžete si až k vírivke natiahnuť vodovodné potrubie aj kanalizáciu. Nie je to však potrebné a samotné napúšťanie je aj tak najlepšie cez hadicu, nakoľko vírivka sa napúšťa cez priestor, kde je uložený primárny filter.

V žiadnom prípade nerobte prívod vody alebo kanalizáciu v priestore na ktorom bude uložená vírivka. Pokiaľ sa rozhodnete dotiahnuť vodu a kanalizáciu až k priestoru pre vírivku a vírivku nemáte ešte vybratú, počítajte radšej s rezervou a nerobte to na hranu vašej predstavy o veľkosti vírivky. Uvediem príklad: Naplánovali ste si na základe z rôznych zdrojov získaných vedomostí vírivku 2 x 2 m. Veľmi ľahko sa však môže stať, že vám nebude vyhovovať ergonómia takejto vírivky a v horšom prípade ani jej hydromasážny systém.

Na čo je vám potom takáto vírivka?

Samozrejme, na nič. Ale v zápätí objavíte napríklad vírivku 2,30m x 2,40m, ktorá vám bude vyhovovať po každej stránke. Budete musieť prerábať a prispôsobovať priestor pre tú správnu vírivku. Preto je najlepšie pripravovať priestor pre vírivku až vtedy, keď ju máte vybranú a odskúšanú alebo si pripraviť priestor s rezervou, najlepšie 2,5 x 2,5 m. Samozrejme, pokiaľ uvažujete o vírivke pre dve či tri osoby, bude potrebný priestor adekvátne menší.

Požiadavky na elektro pripojenie závisia od príkonu vírivky a dĺžke kábla. V našich podmienkach sú takmer všetky vírivky na 400 V. Pokiaľ ešte neviete, akú vírivku chcete, ale robíte zemné práce, úpravu dvora či záhrady a dĺžka kábla bude viac, ako 25 metrov, bude najlepším riešením položiť kábel CYKY 5C x 4 a zeleno-žltý vodič CY6. Kábel bude istený trojpólovým 20A ističom a štvorpólový 25A/30mA prúdovým chráničom.

Keď viete, že vírivka bude mať celkový príkon do 10kW a vzdialenosť bude do 25m, postačuje kábel CYKY 5C X 2,5, zeleno-žltý vodič CY6, 16A istič a 20A/30mA prúdový chránič. V oboch prípadoch si nechajte rezervu kábla aj zeleno-žltého vodiča 2 – 4 m.

Finálne prípravy

Ak už máte definitívne vybratú aj vírivku a poznáte jej rozmery a viete, ako bude u vás situovaná, tak vývod príslušného kábla a zemniaceho vodiča zo zeme môžete urobiť s presnosťou na centimeter tak, že keď sa pozriete na vírivku z vrchu, tam kde uvidíte ovládací panel, tak pod ním býva umiestnená vo väčšine prípadov aj riadiaca jednotka a pripájacia svorkovnica. Vstup kábla do vírivky býva obvykle v pravom alebo ľavom rohu z pohľadu od ovládacieho panela.

Nikdy nevyvádzajte kábel do stredu plochy určenej pre vírivku, keď si nie ste istí, akú vírivku budete chieť, radšej ho nechajte na okraji priestoru pre vírivku a s väčšou rezervou. V prípade, že robíte komplexné zemné práce, úpravu terénu a musíte kábel ťahať dlhšie a myslíte si, že by ste mohli v budúcnosti chieť napríklad aj záhradnú saunu alebo swim spa zvážte možnosť natiahnuť kábel CYKY 5C x 6 a máte istotu, že si môžete dovoliť v budúcnosti čokoľvek, bez toho, aby ste museli znova kopať, volať elektrikárov a podobne.

Okrem toho máte istotu, že sa na nás môžete vždy s dôverou obrátiť a tiež môžete kedykoľvek využiť naše bezplatné odborné poradenstvo a nezáväzné vyskúšanie si rôznych víriviek.

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU