Ako funguje vírivka

Základným princípom fungovania vírivky je cirkulácia vody, ktorá zabezpečuje ohrievanie, pokiaľ je zabudovaný ohrev, filtráciu, pokiaľ je integrovaný filtračný systém vo vírivke a hydromasáž, pokiaľ je vírivka vybavená hydromasážnymi tryskami, nakoľko niektoré vírivky majú len vzduchové trysky, cez ktoré kompresor tzv.blower vháňa vzduch do vody, čím vzniká perlenie vody a bublinky.
Zastaralé vírivky, alebo lacné vírivky s veľkým počtom malých tlakových masážnych trysiek zvyknú používať aj kombináciu vodného čerpadla a blowera.

V kvalitných moderných vírivkách sa blower nepoužíva, jednak ochladzuje vodu, a to aj vtedy, keď dodávateľ argumentuje pred ohrevom blowera, tým dvakrát míňa energiu a nie je to príjemné ani pre užívateľa, blower je značne hlučný, podobne ako vysávač  a neposkytuje žiadnu výhodu majiteľovi vírivky. Skôr naopak.

Aby sme správne pochopili, ako vírivka funguje popíšme si základné časti a komponenty vírivky.

Základné časti a komponenty vírivky:

  • Nosná konštrukcia vírivky – skelet – ideálne zo suchého
    a tlakovo moreného dreva
  • Podlahová báza – ideálne Dura Basis – kvalitná vaňa z ABS plastu
  • Škrupina – ideálne Dura Shell – dobre urobená z kvalitného akrylu
  • Riadiaca jednotka – ideálne High-Tech – výkonná riadiaca jednotka s možnosťami rozšírenia do budúcna
  • Ovládací panel – ideálne zodpovedajúci možnostiam riadiacej jednotky
  • Vykurovacie teleso – ideálne z nerezovej ocele s kvalitnou ohrevnou špirálou
  • Filtračný systém – ideálne taký, ktorý dovoľuje čo najväčšiu filtračnú plochu, s vysokým výkonom pre zabezpečenie dôkladnej a hlavne účinnej filtrácie
  • Čerpadlá – ideálne s vysokým prietokom vody a všetky dvojrýchlostné
  • Hydromasážne trysky – ideálne vysokoprietokové a strategicky rozmiestnené pre rôzne svalové skupiny / menej je viac/
  • Ovládacie prvky riadenia hydromasáže – prietok vody a prisávanie vzduchu
  • Vnútorná inštalácia – ideálne s dobre prepočítanou hydrodynamikou celého systému čo zabezpečí rovnomerný vysoký prietok vody v každom okamžiku
  • Ozonátor – ideálne kvalitný CD ozonátor aj s kvalitným injektorom pre správne dávkovanie ozónu pre zabezpečenie maximálnej účinnosti dezinfekcie vody

Nosná konštrukcia vírivky zabezpečuje jej stabilitu po celú dobu životnosti,
čo je u kvalitných víriviek aj viac, ako 30 rokov. Výhodou dreva je, že ľahko odoláva vibráciám a v prípade potreby je konštrukcia ľahko opraviteľná, bez akéhokoľvek rizika poškodenia inštalácií alebo škrupiny. Ideálna s plnou penovou izoláciou pre maximálnu energetickú úspornosť.

Kvalita podlahovej bázy je veľmi dôležitá, chráni vírivku zo spodu od podlahy,
zabraňuje vniknutiu hlodavcov, hmyzu, vlhkosti a podobne a umožňuje relatívne ľahkú manipuláciu s vírivkou po podlahe.

Kvalita škrupiny vírivky je asi najdôležitejšia súčasť vírivky. V prvom rade musí byť mimoriadne kvalitne urobená, lebo vymeniť škrupinu je takmer nemožné, všetko ostatné vo vírivke vymeníte relatívne ľahko, dokonca aj konštrukciu, ale vymeniť škrupinu je natoľko náročné, že sa skôr oplatí kúpiť novú vírivku.

No okrem kvality prevedenia škrupiny je mimoriadne dôležitá jej architektúra a ergonómia , aby ste sa vo vírivke cítili skutočne pohodlne. S ergonómiou škrupiny veľmi úzko súvisí hydromasážny systém vírivky. Pokiaľ vám vyhovuje ergonómia aj hydromasážny systém, máte vírivku do ktorej sa budete vždy tešiť a nie ju len vlastniť.

Riadiaca jednotka je srdcom každej modernej vírivky, je dôležité aby nezvládala len funkcie, ktoré má vírivka v čase kúpy, ale aby bola nadčasová s možnosťou rozšírenia funkcií vírivky v budúcnosti, to isté platí aj o ovládacom panely vírivky.

Jednoduchý príklad. Kúpite si vírivku s jedným jednorýchlostným čerpadlom, čomu stačí najjednoduchšia riadiaca jednotka ab ešte jednoduchší ovládací panel.
Časom zistíte, že by ste boli radšej, keby vaša vírivka mala dve čerpadlá a najlepšie dvojrýchlostné. Pokiaľ máte na to pripravenú riadiacu jednotku, je to len vec inštalácie. Pokiaľ nie, musíte vymeniť aj ovládací panel aj riadiacu jednotku, čo je finančne náročnejšie.

Kvalitné vykurovacie teleso sa vám odmení dlhou a bezporuchovou životnosťou
a vždy zabezpečí ohriatu vodu podľa vašich požiadaviek

Filtračný systém vírivky je nesmierne dôležitý a často podceňovaný. Väčšina lacných víriviek pôsobí pre laika veľkolepo, vidí 100+ trysiek, svetielká, fontánky, vodopády, nejaký filter, ale nevie, že sú to len maličké lacné tlakové trysky, ktoré skôr spôsobujú svrbenie alebo bodanie ako by poskytli kvalitnú masáž, nevidí filtračnú plochu a po kúpe takej vírivky zistí, že nedokáže udržať čistú a zdravú vodu vo vírivke, teda nemôže vírivku riadne používať alebo riskuje zdravotné problémy.

Základom kvalitnej hydromasáže vo vírivke je to čo na prvý pohľad nevidieť, je to spôsob inštalácie v útrobách vírivky, kvalita použitých hadíc a komponentov, kvalitné vysoko prietokové dvojrýchlostné masážne čerpadlá, dokonale spočítaná hydrodynamika celého systému, kvalitné vysoko prietokové hydromasážne trysky, strategicky rozmiestnené na všetkých pozíciách vo vírivke podľa veľkosti svalových skupín a ovládače riadenia a regulácie  hydromasáže podľa okamžitých pocitov.

Dobrým pomocníkom v starostlivosti o vodu je ozonátor, no musí byť kvalitný CD ozonátor s dostatočným výkonom a napojený na kvalitný injektor, ktorý zabezpečí správne dávkovanie.

Takto to funguje vo vírivke.

Už vieme, že základným princípom fungovania vírivky je cirkulácia vody vo vírivke.

Cirkulácia vody zabezpečuje filtráciu, ohrev a hydromasáž. Väčšina víriviek na trhu
používa ešte stále na zabezpečenie filtrácie a ohrevu cirkulačné čerpadlá a na masáž masážne čerpadlo alebo čerpadlá. Pre laika je to len informácia o počte čerpadiel. No keď sa na to pozriete bližšie a máte už nejaké skúsenosti, zistíte že kvôli cene sú zvyčajne obe výkonovo poddimenzované.

Kvalitné vírivky nepoužívajú cirkulačné čerpadlo, ale všetky hydromasážne čerpadlá kvalitných víriviek sú zásadne dvojrýchlostné. Má to hneď niekoľko výhod.

Na každej pozícii vo vírivke máte možnosť voľby masáže medzi relaxačnou alebo terapeutickou, stačí len prepínať rýchlosti čerpadla a jedno z čerpadiel slúži na prvej rýchlosti ako cirkulačné. Zabezpečuje oveľa väčší prietok vody pri minimálne spotrebe energie, ako maličké cirkulačné čerpadlá čím je aj filtrácia aj ohrev aj hydromasáž oveľa efektívnejšia a v konečnom dôsledku aj lacnejšia.

Pri filtrácii nasáva čerpadlo vodu cez filtre, voda prechádza kúrením, po trase je do vody cez injektor vstrekovaný ozón na dezinfekciu a voda vchádza späť do vírivky, tento kolobeh ide vždy v nastavených filtračných cykloch alebo keď je potrebné ohrievať vodu, čo môže byť aj súčasne.

Pri filtrácii nasáva čerpadlo vodu cez filtre, voda prechádza kúrením, po trase je do vody cez injektor vstrekovaný ozón na dezinfekciu a voda vchádza späť do vírivky, tento kolobeh ide vždy v nastavených filtračných cykloch alebo keď je potrebné ohrievať vodu, čo môže byť aj súčasne.

Masírujete si v ležadle celé telo od krku až po chodidlá, ale chcete intenzívnejšiu masáž trapézov, krížovej oblasti alebo reflexnú masáž chodidiel,  tak si jednoducho pridáte „plyn“ a máte intenzívnejšiu masáž na danú oblasť alebo izolovanú masáž danej oblasti. To v súčasnej dobe neponúka žiadny iný výrobca víriviek.

Príďte si vyskúšať naše vírivky, spoznáte nepoznané,
stačí si rezervovať termín

na 0908 722 270 alebo mailom na info@virivkysaunybazeny.sk

Alebo  cez formulár REZERVOVAŤ TERMÍN.