Základné problémy v starostlivosti o vodu vo vírivke

Pokiaľ chceme mať skutočne čistú a zdravú vodu vo vírivke, musíme vyriešiť tieto základné problémy, ktoré sú dané samotnou vírivkou.

A: Malé množstvo vody vo vírivke a vysoký stupeň používania

Vírivka má obyčajne objem medzi 1000 a 2000 litrami vody. Nie je nezvyčajné, že 3 – 4 ľudia používajú vírivku naraz. V porovnaní si bazénom je to rovnaké, ako keď 250 ľudí bude v bazéne 8m x 4 m x 1,6 m t.j. 50 m3. Viete si to predstaviť ? Kúpali by ste v takom bazéne?

B: Teplota vody vo vírivke je veľmi vysoká

Tridsaťsedem až tridsaťdeväť stupňov teplá voda vo vírivke je viac, ako teplota tela. Čo sa stane v takejto teplote? Chemické a biologické procesy sú ohromne akcelerované. Niektoré baktérie môžu znásobiť ich populáciu už každých 20 minút. A teda ak začneme od jednej baktérie, tak za osem hodín z nej môže byť 16 miliónov baktérii. Tiež netreba zabúdať na to, že hlavne kožné póry sú v teplej vode otvorené, ľudia sa vo vírivke potia, čo môže byť do množstva až pol litra potu na osobu.

C: Silné prúdenie vody vo vírivke spôsobené masážnymi tryskami

Lymfatický systém pod kožou je stimulovaný hydromasážnym systémom vírivky. Koža je detoxikovaná. Póry otvorené. Toxíny idú do vody vo vírivke. Mastnota, kožné baktérie, šupinky kože, fekálie, stará kozmetika,  (väčšina kozmetiky je na petrolejovej báze) a všetko toto vstupuje do vody vo vírivke.

D: Teplota a prúdenie vody vo vírivke má ďalšie technické nevýhody

Voda vo vírivkách silno uvoľňuje silný kyslý plyn oxidu uhličitého. Ten je za normálnych okolností v studenej vode viazaný. Toto vedie k zvýšeniu pH. Ako sa vzduch (kyslík) zmieša s vodou, mnoho dezinfekčných prostriedkov reaguje a rozpúšťa sa rýchlo. (Je tu rýchlejšií dopyt po chlóre, než v bazéne). Okrem toho sa tým mení zloženie, a to vytvrdnutím iónov, ktoré môžu viesť k vápenným usadeninám.

E: Potrubia vírivky

Moderná vírivka často obsahuje viac než 50 metrov trubiek. Baktérie sa nachádzajú aj v ich vnútri a vytvárajú tzv. biofilm. Ten nemôže byť odstránený, pretože nie je možné sa k nemu dostať mechanicky a chlórová dezinfekcia to nedokáže.

F: Veľmi malý systém filtrácie vo vírivkách

V porovnaní s nárokmi vody je systém filtrácie v niektorých vírivkách poddimenzovaný a filtračné cykly sú často príliš krátke. Tak špina zostáva vo vírivke a musí byť odstránená chemicky. Nemajte obavy, na všetky problémy je riešenie. Tieto problémy za vás vyriešil  SpaBalancer.

Dávkovanie len raz za týždeň a vodu vo vírivke budete mať čistú ako horský potôčik po celý rok. Viac a detailnejšie sa tejto téme venujem v poučnom a zaujímavom e-booku: ” 3 základné tajomstvá skutočne čistej a zdravej vody vo vírivkách, swim spa a bazénoch” Stiahnite si ho zadarmo na našej stránke.

 

KEĎ CHCETE PORADIŤ ALEBO POMÔCŤ KLIKNITE TU