Ako si vybrať vírivku: Pomoc pri výbere vonkajšej či vnútornej vírivej vane, jacuzzi…

Uvažujete nad kúpou vonkajšej vírivky do záhrady alebo si pohodlie vašej vírivky budete vychutnávať v domácom wellness či modernej zimnej záhradePodľa čoho vírivku vyberať a čo všetko pri tejto veľkej investícii zvažovať? Pomoc a poradenstvo pri výbere a kúpe vonkajšej či vnútornej jacuzzi máte u nás zadarmo, bez ohľadu na to kde vírivku následne kúpite.

Kúpiť si vírivku, hot tub, jacuzzi?

V prvom rade je treba mať  vhodný priestor na umiestnenie vírivky, či už to bude vírivka do interiéru alebo ozdobí Vaša nová vírivka, jacuzii, hot tub či vírivá vaňa Vašu terasu, prípadne bude mať svoje miesto na dvore  či v záhrade. Pokiaľ túžite po domácom relaxe a kvalitnej hydromasáži vo vlastnej domácej vonkajšej vírivke za dobrú cenu, potom Vám kúpu kvalitnej vírivky, jacuzzi, vírivej vane, hot tubu, spa alebo ako ich ešte voláte rozhodne odporúčam.

Umiestniť vírivku do exteriéru alebo do interiéru?

Umiestnenie vírivky, jacuzzi, vírivej vane je vecou pohľadu a vhodnosti priestoru. Vírivka v interiéri vyžaduje dostatočné odvetrávanie, prípadne až odvlhčovacie zariadenie.  Ja osobne som za celoročné využívanie vírivky na dvore, terase alebo v zimnej záhrade. Nie je nič krajšie ako pohľad z vírivky na nočnú oblohu. Alebo si vychutnajte ten úžasný pocit z vírivky, keď ste ponerení v 38 °C vode a vonku sneží či mrzne. Keď potom vyjdete z teplej vody, zažijete aj ďalší benefit, ktorý Vám vonkajšia vírivka prináša – tzv. sauna efekt.

Akú veľkú vírivku kúpiť?

Pred výberom si zvážte, ako často a koľkí budete vírivku naraz používať. Bežne sú optimálne 3 – 6 miestne modely víriviek. Vírivky slúžia okrem relaxu a terapeutickej hydromasáže aj ako miesto na stretávanie s priateľmi. Teda toto je ďalší aspekt, ktorý zohľadnite pred konečným rozhodnutím, aký veľký model vírivky kúpiť.

 

NAŠE VÍRIVKY

 

Čo mám od vírivky očakávať?

Vírivky, vírivé vane, hydromasážne vane či jacuzzi sa postupne stávajú súčasťou domácností, tak ako aj od deväťdesiatych rokov bazény. Od kvalitnej vírivky môžete očakávať dokonalú terapeutickú celotelovú hydromasáž, relaxačnú masáž, chromatoterapiu, aromaterapiu a, samozrejme, celkové pohodlie a nenáročnú starostlivosť o vodu vo vírivke. Kvalitná vírivka má minimálne prevádzkové náklady a životnosť aj 30 rokov a viac. Z tohto pohľadu môžete od kvalitnej vírivky očakávať, že Vám bude slúžiť a poskytovať relax a dokonalú hydromasáž dlhú časť Vášho života, ak nie celý.

Je vo vírivke lepšia perličková masáž alebo hydromasáž?

Kvalitné vírivky už nepoužívajú klasickú perličkovú masáž. Kvalitné vírivky disponujú prepracovanými patentovanými masážnymi systémami, kedy vy si určujete intenzitu masáže presne na to miesto, kde ju najviac potrebujete. Tak isto si môžete jedným pohybom nastaviť ľahkú relaxačnú masáž, ktorá plnohodnotne a aj lepšie nahrádza perličkovú masáž, pri ktorej vo väčšine prípadov aj tak ide do vírivky zo začiatku studená voda, čo nie je moc príjemné.

Niektorí výrobcovia už dávajú kompresory s vyhrievaním, ale to rieši problém len čiastočne a je to ďalšia spotreba energie.
Kvalitné vírivky s odborne prepočítanou hydrodynamikou tieto problémy dávno eliminovali.

Aký je rozdiel medzi vírivkami, keď niektorí predávajú za 4.000 – 7.000,- € a iní za 10.000 – 20.000,- €, ale i viac?

Na trhu je veľký pretlak rôznych víriviek rôznej kvality a tak isto aj predajcov. Prevažná  väčšina predáva vírivky cez internet s veľkými zľavami, niekedy podozrivými  a s dôrazom na čo najnižšiu cenu vírivky. Je len málo predajcov predávajúcich vírivky zo skladu alebo showroomu, kde si môžete vírivku aj vyskúšať  v plnej prevádzke. Kúpa vírivky je investícia a je jedno či utratíte za kúpu vysnívanej vírivky  4.000,- alebo 20.000,-. Stále je to investícia do kúpy vírivky. Keď chcete ušetriť pri kúpe vírivej vane, ale chcete kúpiť skutočne kvalitnú vírivku, vyberajte si od značkových predajcov.

Zamerajte sa radšej na menší model vírivky, možno menej doplnkov vo vírivke alebo jednoduchší tvar jacuzzi, vírivej vane, či vírivky, ale budete vedieť, že vždy kúpite prvotriednu kvalitnú vírivku a častokrát aj luxusnú vírivku. Vždy je lepší takýto kompromis pri investovaní do vlastnej vírivky, ako sa nechať zlákať nezmyselnou akciou na lacné vírivky a kúpiť veľkú vírivku za podozrivú cenu.

Ďalšou možnosťou je sledovať akcie, akciové ceny víriviek u predajcov značkových modelov víriviek, aj keď tieto zľavy na značkové vírivky nebudú také závratné,  ako u “no name” víriviek, ale vždy výrazne ušetríte a z takejto kúpy vírivej vane budete mať radosť po desaťročia.Pri takejto investícii je dôležité v prvom rade pozerať sa na kvalitu, nie na rozpočet, ktorý práve teraz na kúpu vírivky máte.

Ľahko sa Vám môže stať, že keď napríklad práve teraz máte v rozpočte na kúpu vírivky len 5.000,-, miniete peniaze za vidinu vírivky, nie za skutočnú vírivku so všetkými plnohodnotnými funkciami, ktoré poriadna vírivka má mať. V takomto prípade je lepšie kúpiť len malú vírivku od renomovaných výrobcov. Alebo ešte lepšie radšej počkať a našetriť či kúpiť na splátky poriadnu vírivku, ktorá Vám bude slúžiť desaťročia a s minimálnymi prevádzkovými nákladmi.

Vírivky od renomovaných výrobcov s vlastným vývojom a dlhou históriou sú bežne v prevádzke 20 – 30 rokov a stále poskytujú svojim majiteľom dokonalú službu. Z tohto pohľadu je investícia do kvalitnej vírivky naozaj zanedbateľná. S vírivkou je to ako s autom. Mali by ste sa v nej cítiť pohodlne, bezpečne, mala by splniť všetko, čo od nej očakávate. Kvalitná vírivka má poskytovať dokonalý relax, plnohodnotnú hydromasáž, minimálne prevádzkové náklady, pohodlie, nenáročná údržba, dlhá a bezporuchová prevádzka, dlhá životnosť, dostupný servis a poradenstvo.

Uvedomte si, že cena vírivky by mala obsahovať aj konzultáciu pred kúpou vírivky o inštalačných nárokoch, t.j. príprava projektu umiestnenia vírivky, dopravu vírivky k vám domov, vyloženie vírivky, uloženie vírivky na určené miesto, inštaláciu vírivky, napustenie vírivky vodou cez filtre, uvedenie vírivky  do prevádzky, zaškolenie, u dobrých predajcov aj náhradné filtre vírivky, štartovaciu sadu na úpravu vody vo vírivke, termokryt vírivky, bezplatný záručný servis a dostupný kvalifikovaný pozáručný servis u Vás doma.

Každý poctivý predajca kvalitných víriviek  takto pracuje. To Vám aspoň trocha pomôže zorientovať sa v tom chaose na trhu s vírivkami.  Výber a konečné rozhodnutie o kúpe tej či onej vírivky aj tak zostane vždy len na Vás. Buďte však opatrní a vyberajte dodávateľa Vašej vírivky obozretne, sú to predsa Vaše peniaze a nezabúdajte, kúpa vírivky je INVESTÍCIA na desaťročia, a nie nejaký lacný bazénik z hoby marketu.

Ako často používať vírivku?

Relax a kvalitná hydromasáž  v pohodlí Vašej vírivky Vám bude odmenou po každom dni. Vírivku si môžete dosýta užívať každý deň, pokiaľ nemáte nejakú zdravotnú kontraindikáciu. Dĺžka pobytu vo vírivke býva zvyčajne pol hodinu, no podľa subjektívnych pocitov to môže byť aj viac. Z pohodlnej vírivky s dobrou ergonómiou, kvalitnými  hydromasážnymi  tryskami sa Vám nebude chcieť odchádzať. Dobrý je aj ten spôsob, že po čase vyjdete z vírivky, ochladíte sa a šup späť do teplučkej vírivky.

Ako často meniť vodu vo vírivke?

Ako často meniť vodu vo vírivke závisí od viacerých faktorov. Napríklad,  aký má vírivka zabudovaný vlastný systém starostlivosti o vodu, akú chémiu na udržovanie vody používate, ako často vírivku využívate a koľko osôb, aká hygiena sa dodržiava pred vstupom do vírivky atď.

V bežnej rodinnej prevádzke stačí vymeniť vodu v tých najkvalitnejších vírivkách 2 – 3 krát za rok, pri ostatných  4 – 8 krát za rok. Také sú moje skúsenosti. Výrobcovia bežne udávajú 4x ročne. V zásade platí, že čím kvalitnejšia vírivka, dobrá hygiena pred vstupom do vírivky, pravidelné prepláchnutie filtrov a starostlivosť o vodu, tým dlhšie vydrží svieža a čistá a tým máte menšie náklady na vodné a stočné a hlavne na elektrickú energiu potrebnú na znovu ohrev vody na požadovanú teplotu.

Poznámka: Pozor na vírivky, ktoré nemajú dnovú výpusť alebo ju majú vysoko nad dnom. Je to dosť pracné dostávať zvyšok vody z vírivky ručne. Takýto problém je takmer vždy pri lacných vírivkách.

Ako sa starať o čistotu vody vo vírivke?

Čím kvalitnejšia vírivka, tým menej starostí máte s udržovaním vody. Niektorí  výrobcovia eliminovali Vašu starostlivosť na minimum. Stačí opláchnuť filtre a raz za mesiac až dva, v závislosti od intenzity používania vírivky, vymeniť náplň dezinfekčného prostriedku a raz za tri až štyri mesiace vymeniť náplň minerálov.

Takéto vírivky už majú filtračný a čistiaci systém taký, ktorý zabezpečuje aj čistenie dna vírivky a filtre sú opatrené antimikrobiálnou zložkou. Taktiež akrylát, z ktorého sú kvalitné vírivky vyrobené, má Microban® povrchovú úpravu. Pri lacných vírivkách musíte takmer denne  merať pH a dávkovať chlórovú či bezchlórovú dezinfekciu a čistiť dno vírivky.

 

NAŠE VÍRIVKY

Čo s vírivkou v zime?

Ako som už povedal, úžasný pocit z vírivky si najlepšie užijete v zime. No pokiaľ z nejakých dôvodov nechcete vírivku v zime využívať, máte dve možnosti. Prvou je, že nastavíte teplotu vody vírivky natzv. protimrazový režim alebo vírivku “zazimujete”.

Zazimovanie vírivky robí servisný technik, ale každý trochu technicky zdatný laik to môže po zaškolení zvládnuť aj sám. Pozor však na celkové vypustenie vody z vírivky a aj z čerpadiel a kúrenia, pretože škody spôsobené neodborným zazimovaním sú vyňaté so záruky vírivky!

Aké sú prevádzkové náklady na vírivku?

Každý výrobca  má niekoľko modelových radov v rôznych veľkostiach, rôznej kvality a v rôznych cenových úrovniach. Skutočne kvalitní výrobcovia používajú všetky materiály rovnako kvalitné na všetky modelové rady. To znamená, že aj najdrahšia vírivka aj najlacnejšia vírivka od takéhoto výrobcu je absolútne rovnako kvalitná.

Rozdiel ceny medzi vírivkami je vo veľkosti, výbave, tvare vírivky a podobne, ale nikdy nie v kvalite použitých vstupných materiálov a komponentov.

Poznámka: Určite sa Vám z dlhodobého hľadiska vyplatí  kúpiť vírivku radšej menej vybavenú, ale rovnako kvalitnú ako aj tie najdrahšie modely vo full výbave. Takáto vírivka sa dá aj po rokoch výhodne predať.

Je to ako s autami. Od toho sa potom odvíjajú aj celkové prevádzkové náklady jednotlivých víriviek, ktoré môžu byť od 20,- € mesačne pokojne až po 200,- € mesačne. Je dôležité si tento fakt dôkladne preveriť pred kúpou vírivky.

Poznámka: Nedajte sa zmiasť výškou výkonu ohrievacieho telesa, vysoký výkon vyhrievacieho telesa nemá vplyv na celkové prevádzkové náklady. Skôr nízky výkon vyhrievacieho telesa vírivky máva podiel na vyšších prevádzkových nákladoch.  Ale dôležitá je aj intenzita prietoku a objemu vody ohrievačom, aby bol spočítaný tak, že maximum vody, ktoré je schopné  pretiecť ohrievačom vírivky, aj odoberie maximum energie, ktorú ohrievač v daný moment poskytuje.

Takéto prepracované potrubné systémy a k tomu postavené špičkové čerpadlá majú len tí najlepší svetoví producenti víriviek, u ktorých je výskum a vývoj samozrejmosťou. Každý renomovaný výrobca má na svoje vírivky energetický certifikát. No na celkových mesačných prevádzkových nákladoch vírivky sa však nepodieľa len elektrická energia. Tá je len jednou zo zložiek celkových prevádzkových nákladov víriviek. Dôležitá je celková kvalita vírivky a jej jednotlivých komponentov. Treba zobrať do úvahy všetky komponenty. Aj podhlavníky vo vírivke, trysky, filtre či termokryt, hlavne ich funkčnosť a životnosť.

Príklad: Len tieto štyri veci, ktorých kvalitu hodnotiť pri kúpe vírivky málokoho napadne, majú záruku rok až dva. Životnosť podobnú. Ich cena ako samostatných dielov môže byť spolu až 1.200,- €, ale častokrát aj viac. To je v prepočte na dva roky až 50,- € mesačne. A to sú len drobné veci, kde sú čerpadlá, vykurovacie teleso, riadiaca jednotka, ozonátor, spotreba elektrickej energie, chémia, vodné  a stočné, náklady na servisného technika atď.

Keď to všetko zrátate do detailov, tak priemerné mesačné prevádzkové náklady lacných víriviek vysoko presahujú sumu 200,- € mesačne. Len to na prvý pohľad nevidieť. Zo skúseností viem, že na vírivky renomovaných výrobcov, ktorých prioritou je kvalita v každom smere a bez kompromisu, sa dlhodobé  prevádzkové náklady pohybujú do 30,- € mesačne. To je o viac ako o 2.000,- € ročne menej ako pri lacných vírivkách.

Kúpou lacnej vírivky v priebehu pár rokov miniete podstatne viac peňazí, ako keby ste si hneď kúpili vírivku od bonitných výrobcov. A to ešte nie je všetko. Taká lacná vírivka Vám ani tých 4 – 5 rokov poriadne nevydrží, takže Vaša prvotná investícia by boli vlastne vyhodené peniaze. Kvalitné vírivky Vám budú slúžiť desaťročia s minimálnymi prevádzkovými nákladmi.

 

Aké sú záruky na vírivky?

Výrobcovia aj predajcovia to uvádzajú rôzne. Túto otázku je najlepšie si s každým predajcom detailne prebrať ešte pred kúpou. Aby ste presne vedeli, na čo sa aká záruka vzťahuje.

Poznámka: Nedajte sa zmiasť takou informáciou, že desaťročná záruka na skelet.
Čo je to skelet vírivky ? … drevený, oceľový, hliníkový alebo nerezový rám, o tom ani neviete, že tam je, tak na čo Vám je taká záruka?

V zárukách renomovaných výrobcov víriviek je presne popísané, na akú časť vírivky a na aký komponent sa aká záruka vzťahuje. Tí najlepší výrobcovia dávajú na niektoré veci až doživotné záruky, zvyčajne sa záruky u tých lepších výrobcov na tie najdôležitejšie a najhodnotnejšie súčasti vírivky  pohybujú okolo 10 rokov.

Pozor, záruka nie je životnosť vírivky, tá u tých najlepších presahuje až 30 rokov!

 

NAŠE VÍRIVKY